16. sjednica

Savjet mladih bio je domaćin sjednice Koordinacije županijskih Savjeta mladih RH

Objavljeno: 28.05.2022. 09:38

Zadnja izmjena: 28.05.2022. 09:39

U Varaždinu se od 27. do 29. svibnja  održava 16. sjednica Koordinacije županijskih savjeta mladih Republike Hrvatske.

Jučerašnjem svečanom otvorenju nazočili su i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, Željka Josić, župan Anđelko Stričak, zamjenica Silvija Zagorec, pročelnik Miroslav Huđek, kao i Marijo Rajič, Glavni tajnik Koordinacije Savjeta mladih RH te Josip Cestar, predsjednik Savjeta mladih Varaždinske županije.

- Vlada je trenutačno u zamahu reformskih procesa, od dječjih vrtića do visokog školstva. Imamo prvi krug natječaja za dogradnju i proširenje dječjih vrtića. Svi imaju vremena za aplikaciju. Krajem lipnja pretpostavljam da ćemo moći objaviti natječaj za osnove škole gdje je planirano da sve škole prijeđu na rad u jednoj smjeni i da imamo cjelodnevnu nastavu, do 15 sati popodne. Tekst je natječaja u izradi, a na raspolaganju nam je dvije milijarde kuna - rekao je Fuchs.

O centrima izvrsnosti

Župan Anđelko Stričak je pohvalio organizaciju ovog susreta te je naglasio kako su mladi vrlo aktivni te imaju niz ideja i konstruktivnih  savjeta kod određenih tema.

- Ovo je zapravo prilika da čujemo promišljanja i izazove s kojima se mladi suočavaju i da možda čujemo i uzmemo koji dobar primjer rada s mladima iz drugih županija. Također vjerujem da će i ostali županijski savjeti moći nešto naučiti od nas. Smatram da su naši centri izvrsnosti top tema, a naši učenici, koji pohađaju te centre, osvajaju brojne medalje. To je dobar temelj za suradnju sa svim ostalima, županijama, znanstvenim institucijama, gospodarstvenicima i svima drugima - rekao je Stričak.

'Najveći Savjet na našem području'

Josip Cestar, predsjednik Savjeta mladih Varaždinske županije je dodao kako mnogi gradovi i općine na području županije nemaju osnovane savjete mladih.

- Pokušavamo raditi maksimalno, trudimo se, posebice kroz suradnju sa Savjetom mladih Grada Varaždina, kao najvećim na našem području. Imali smo nedavno Dane karijera na kojima su se mladima predstavljali svi fakulteti s područja Varaždina. Također uskoro planiramo raspravu vezano za zapošljavanje mladih te nam je plan da dovedemo nekog od EU zastupnika - zaključio je Cestar.

Komentari