seljačka buna u Donjoj Stubici

SELJAČKA BUNA Još jednom digli se seljaci, Luka Vinter iz Sračinca odličan kao Petrica Kerempuh

Objavljeno: 12.02.2020. 13:34

Zadnja izmjena: 12.02.2020. 13:38

Na ovogodišnjoj manifestaciji seljačke bune u Donjoj Stubici prisustvovalo je oko 25 tisuća gledatelja koju su svjedočili uprizorenju povijesnih događanja, ali i onih koji su dio legende o ovom događaju.

Na pozornici na otvorenom nastupili su svi akteri bune, od Matije Gupca i Franje Tahija do vojske i pobunjenika. U ulozi Petrice Kerempuha ponovno je, četvrti put zaredom, nastupio Luka Vinter iz Sračinca, inače i član Vijeća mjesnog odbora Sračinec (HNS).

- Oko 300 glumaca i statista sudjeluje na uprizorenju seljačke bune, a ja kroz ulogu Petrice Kerempuha dajem svojevrsni umjetnički ton cijelom događaju. Recitiram stihove iz Balada Petrice Kerempuha Miroslava Krleže, koji možda i na najupečatljiviji način prate događanja seljačke bune - rekao je Luka Vinter.

Seljačka buna održana je 12. put, u organizaciji Družbe vitezova zlatnog kaleža iz Donje Stubice, a pokrovitelji su bili predsjednica države, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Grad Donja Stubica, lokalna turistička zajednica i Krapinsko-zagorska županija.

Komentari