Šest minuta sna u danu potiče bolje pamćenje

Piše: evz / VLM

Objavljeno: 12.03.2011. 17:02

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:08

Foto: topnews.in

Četrdesetminutno spavanje uravnotežuje imunološki sustav i podiže energiju, a najbolje je odrijemati između 13 i 15 sati popodne

Četrdesetak minuta sna tijekom poslijepodneva snizuje krvni tlak i pomaže zdravlju srca, ustanovili su američki istraživači. Tijekom istraživanja Sveučilišta Kalifornija, kako donosi Daily Mail online, pokazalo se da su se volonteri nakon 90 minuta dnevnog sna bolje snalazili i bolje rješavali komplicirane pisane testove od onih koji su bili budni cijelo vrijeme.

Istraživači sugeriraju da kratak dnevni san pomaže i pamćenju. I to san od samo šest minuta. Dvadeset minuta sieste, pak, usporava rad srca, povećava koncentraciju i diže raspoloženje. Četrdesetminutno spavanje uravnotežuje imunološki sustav i podiže enrgiju. San dulji od toga može dezorijentirati i umrtviti, pa nije loše naviti sat radi buđenja za 45 minuta.

No, ako je vremena napretek, dobro je odspavati i cijelih sat i pol do tri sata. U tom slučaju prolazi se kroz cijeli ciklus spavanja, uključujući i dubok san koji obnavlja tijelo. Najbolje je vrijeme dnevnog sna za većinu ljudi između 13 i 15 sati. Od pomoći je zamračena prostorija ili barem maska za oči, a ako san ne dolazi na oči, valja se usredotočiti na vlastito, duboko i polagano disanje.


Komentari