Objavljena i prigodna monografija

FOTO: Isusovac Ivan Šestak u Seketinu uz obnovljenu kapelicu proslavio 25. obljetnicu svećeništva

Objavljeno: 18.07.2016. 11:19

Zadnja izmjena: 18.07.2016. 12:02

Dekan Filozofskog fakulteta Družbe Isusove u Zagrebu, isusovac dr. Ivan Šestak, u nedjelju 17. srpnja u rodnom Seketinu misnim slavljem obilježio je 25. obljetnicu svećeništva, povodom koje je izdao i monografiju pod nazivom „Do Tebe nas naši pelaju puti“. Spomenuta monografija sadrži propovijedi izrečene u raznim prigodama sela i župe, a Šestakova namjera bila je da na taj način, kako stoji u uvodnoj riječi knjižice, zabilježi svjedočanstvo duhovne povijesti sela Seketin i župe sv. Ilije.

- Kao svećenik uvijek sam rado priustvovao liturgijskim slavljima župe svetoga Ilije, kao i mojega rodnoga sela Seketin, iz kojega jednim dijelom srca nikada nisam ni otišao – napisao je Šestak u uvodnoj riječi, istaknuvši kako je osjećao svojom svećeničkom dužnošću da sudjeluje "i u radostima i u žalostima" svojih prijatelja, rodbine suseljana i župljana, zbog čega je kada god je mogao dolazio i na sprovode te "običavao uputiti koju riječ utjehe".

Plodan autor

Naime, Šestak je u red Družbe Isusove stupio 1980. godine. Redovne filozofsko-teološke studije završio je u Zagrebu, a više u inozemstvu: magisterij iz filozofije u Rimu (1986.) i doktorat iz filozofije u Innsbrucku (1996.). Od 1991. godine predaje filozofske predmete na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove u Zagrebu, na kojem je vršio službu prodekana (2004.-2010.) i dekana (2010.-2016.). U međuvremenu je bio urednik znanstvenog časopisa Obnovljeni život te rektor isusovačkog kolegija u Zagrebu.

Šestak je i plodan autor te je tijekom znanstvene karijere objavio cijeli niz znanstvenih radova, ponajviše iz područja filozofske antropologije, na pragu koje je u nedjelju održao i propovijed, govoreći o radu kao jednoj od vlastitosti koja čovjeka razlikuje od drugih bića, a posebno svojstvenoj stanovništvu sjeverne Hrvatske, pa tako onda i njegovim suseljanima u rodnom Seketinu.

Vrijednost rada

- Budući da je nedovršen, čovjek se tek radom dovršuje i ostvaruje. Tako on svojim radom uzdržava sebe i obitelj, gradi kuće i okućnice, te sve nekako uređuje po svom ukusu i mjeri. I kuće i okućnice u našemu i okolnim selima svjedoče o tome da smo mi zapravo jako vrijedni ljudi, da volimo raditi i stvarati. Na to s pravom moramo biti ponosni - rekao je Šestak u propovijedi, primjetivši na tragu nedjeljnog Evanđelja, kako je ipak teško održati "zlatnu sredinu", čak i u radu.

- Postoje ljudi, pa naravno i kršćani, možda smo i mi sami takvi, koji misle da je rad i aktivnost ono jedino važno! Zato se mora raditi od jutra do sutra, sve mora ići kao po loju i špagi – kako u familiji, tako i na gruntu, u pogonu, školi, politici, pa i u crkvi gdje mora biti sve posloženo, ekipirano i u neprestanom muvingu i projektima. No, zašto je za Isusa sjediti i slušati bolje od neprestanog rada? Pa zato što slušanje Božje riječi stvara pretpostavke da bi se onaj istinski cilj života mogao primiti kao dar! - zaključio je Šestak propovijed, a njegova prigodna knjižica podijeljena je mještanima kao poklon nakon svete mise koju su s p. Šestakom suslavili domaći župnik preč. Izidor Ferek i p. Josip Jurak, također rodom iz Seketina.