Shake - zdrava alternativa sendvičima i krafnama

Piše: evz / VLM

Objavljeno: 01.02.2011. 19:02

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:08

Foto: multimedia-stock.com

Voćni obrok, barem jedan u danu, trebao bi se naći na meniju svih onih koji drže do svog zdravlja i dobre linije. Popularni voćni šejkovi prerasli su u prave male obroke - smoothiese, koji su odličan način za pročišćavanje organizma, ali i za održavanje redovitog ritma prehrane, posebno u danima kada ne stignete na ručak. Navike brzog hranjenja (sendviče, pice, peciva, grickalice...) zamijenite tekućim obrokom na bazi voća, obranog mlijeka i niskokaloričnog jogurta.

Ako ne podnosite laktozu, savjetujemo vam da probate sa sojinim, rižinim, bademovim ili ječmenim mlijekom. Istresite si svoj smoothie i nagradite tijelo obrokom s malo kalorija, a puno vitamina. Pripremaju se lagano i brzo, popularni su , a za njihovu pripremu potrebno je malo vremena, prostora i posuđa. Čak u osrednjem blenderu možete napraviti smuti prema svom ukusu. Popijte ih odmah dok se sastojci ne razdvoje i ne slegnu.

Koristite sezonske namirnice, izbjegavajte smrznuto voće, a tijekom čišćenja organizma u standardne voćne varijante pokušajte ubaciti svježi celer, narezani grejp, možda i listiće peršina te istisnuti sok od limuna, na vrh noža čili papričice, cimeta ili đumbira. Okusi voća će ih neutralizirati, a te će namirnice u tijelu odraditi svoj posao - ubrzivača.

Jogurt Smoothie

Sastojci:

banana

375 ml vanilija jogurta (bez masnoća)

110 g bresaka, šalica jagoda, višanja, brusnica ili nekog bobičastog voća, 15 ml koncentrata soka od naranče

Priprema:

Sastojke ubacite u blender, dodajte nekoliko kockica leda i kratko promiješajte

Voćni Smoothie

Sastojci:

250 ml obranog hladnog mlijeka (ako nemate hladno mlijeko, dodajte kockicu leda), banana, voće po izboru (jagode, jabuke, breskve iz kompota, ananas..), zaslađivač (žličica meda, stevija, smeđi šećer...), vanilija, cimet, čili (po izboru)

Priprema:

Umiješajte voće i uživajte

Smoothie s mrkvom i đumbirom

Sastojci:

450 grama mlade mrkve

jabuka, celer

kockice svježeg đumbira, nemasni jogurt (od soje ili običan) ili mlijeko

Priprema:

Pomiješajte temeljito. Valja piti odmah, dok se sastojci ne slegnu.


Agencija VLM



Komentari