optička infrastruktura

Širokopojasni pristup internetu uskoro dostupan na području Ludbrega i susjednih općina

Objavljeno: 28.10.2022. 17:06

Zadnja izmjena: 28.10.2022. 17:06

Hrvatski Telekom započeo je projekt izgradnje optičke infrastrukture na području Grada Ludbrega i općina Mali Bukovec, Martijanec, Sveti Đurđ i Veliki Bukovec, čime će za utvrđenih 7.741 "bijelih" adresa na ovom području biti omogućen brzi (+40 Mbit/s) i ultra-brzi (+100 Mbit/s simetrično) širokopojasni pristup internetu.

Hrvatski Telekom će investirati više od 21 milijun kuna u ovaj projekt, dok će preostali iznos, gotovo 14 milijuna kuna, sufinancirati Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

Realizacijom ovog projekta unaprijedit će se korištenje digitalnih usluga kao što su e-Građani, e-škole, e-zdravlje, a velike brzine i dostupnost interneta pridonijet će daljnjem razvoju poduzetništva i gospodarske djelatnosti.

Next Generation Access – NGA mreža koju će Hrvatski Telekom izgraditi u sklopu ovog projekta bit će otvorena, što znači da će svi ostali operatori i davatelji usluga elektroničkih komunikacija imati otvoren pristup mrežama te će, isto kao i HT, biti u prilici nuditi svoje maloprodajne širokopojasne usluge krajnjim korisnicima na području koje projekt obuhvaća.

- Demokratiziramo i otvaramo jednake prilike svima da sudjeluju u digitalnim sadržajima i digitalnom gospodarstvu koje sve više zauzima prostora ne samo u Europi nego u cijelome svijetu. Nije to samo igranje igrica, programiranje igrica, razvijanje aplikacija nego se jednostavno život seli u taj digitalni dio. To znači da ćemo uskoro moći potpuno integrirati javnu upravu u digitalni svijet, moći ćete integrirati radio, televiziju, lokalnu televiziju, nekakve lokalne sadržaje. Smatram da ćemo na taj način biti puno dostupniji i kao zajednica upravo na temelju digitalizacije postati demokratičniji jer nam ona olakšava međusobnu komunikaciju. - poručio je Dubravko Bilić, gradonačelnik Grada Ludbrega.

*Stanovnici s područja obuhvata Projekta koji su zainteresirani za izvedbu priključka na vlastitom objektu mogu se javiti na e-mail adresu: [email protected]

Komentari