GORNJI KNEGINEC

Sjećanje na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima

Objavljeno: 21.08.2020. 19:18

Zadnja izmjena: 21.08.2020. 19:19

Povodom obilježavanja Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, izaslanstvo Općine Gornji Kneginec predvođeno zamjenikom općinskog načelnika, Robertom Đurancem i predsjednikom Društva za obilježavanje grobišta Franjom Talanom, položilo je vijence i zapalilo lampione ispred spomen obilježja na stratištu u šumi Kolnjak, gdje su partizani poubijali zarobljene hrvatske vojnike i civile dovedene sa igrališta Varteksa i drugih mjesta.

U programu obilježavanja, himnu Republike Hrvatske izveo je župni zbor, a molitvu je predvodio župnik Tihomir Kosec. Nakon održanog programa kod spomen obilježja, u župnoj crkvi svete Marije Magdalene održana je misa zadušnica za sve žrtve ratnih i poratnih stradanja u Drugom svjetskom ratu i poraću, te poginule u Domovinskom ratu.
Hrvatski sabor donio je 30. lipnja 2006. godine Deklaraciju o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnog komunističkog poretka u Hrvatskoj 1945.-1990. godine, u kojoj je navedeno da su totalitarni komunistički režimi bili, bez iznimke, označeni masovnim povredama ljudskih prava.

Komentari