Sjevernjaci su najnesretniji građani Hrvatske

Objavljeno: 06.09.2011. 16:06

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:10

Foto: Ilustracija

Prema nacionalnom indeksu sreće najnesretniji građani su stanovnici sjeverne Hrvatske. Kako pokazuju rezultati, opći indeks sreće u sjevernoj Hrvatskoj manji je od ukupnog indeksa sreće cijele zemlje.

Sa svega 62,2 boda opće razine indeksa, sjevernjaci su najnezadovoljniji sa svojom trenutačnom životnom situacijom koja bilježi negativan trend sa svega 48 bodova od sto mogućih.

Vjere u bolju budućnost nemaju, a uz Zagreb su najpesimističnija regija u Hrvatskoj. Procjenjuju da im je životni standard izrazito loš, a nezadovoljni su i osobnim razvojem i socijalnom okolinom.

Rezultati nacionalnog indeksa sreće ovog puta su iznenadili jer je Zagreb najnesretniji grad. Prema sličnim istraživanjima u svijetu, kvalitativni pokazatelji uvijek prate smjer kvantitativnih, što znači da rast bruto društvenog proizvoda prati i rast kvalitete života.

Iako je Zagreb najbogatiji, njegovi stanovnici su najnesretniji čemu je razlog rashodovna strana, odnosno, najveći troškovi života.

Najveći pak indeks sreće pokazali su Istra, Gorski kotar i Primorje te Dalmacija. Od Zagreba i sjeverne Hrvatske optimističniji su i najnerazvijenije regije, Lika, Kordun i Banija.

Istraživanja nacionalnog indeksa sreće provode se od veljače 2010. godine, a građani izražavaju svoje mišljenje kroz devet komponenti kvalitete života u Hrvatskoj.

Komentari