bogati edukativni program

Škola medijske kulture "dr. Ante Peterlić" po peti put u Varaždinu od 18. do 26. kolovoza

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 16.08.2022. 14:35

Zadnja izmjena: 16.08.2022. 14:37

Petu godinu zaredom, Varaždin je domaćin Škole medijske kulture “dr. Ante Peterlić” koja će se uz bogat edukativni program održati od 18. do 26. kolovoza.

U Varaždin stiže 110 polaznika koji će sudjelovati u dva medijska stupnja i jedanaest radionica. Svrha programa Škole medijske kulture jest dati temeljna znanja za provedbu nastave (osnove medijske teorije, osnove filmskoga jezika, temeljne filmske vrste, intermedijske veze, metodičke radionice), a putem radionica omogućiti stjecanje neposrednih stvaralačkih i radnih iskustava korisnih za nastavu te za upućeniji praktični rad s učenicima.

- Posebno mi je drago što se ovaj projekt po peti put održava u Varaždinu. Grad Varaždin apsolutno podržava ovakve programe i projekte koji vode ka boljem upoznavanju sadržaja, ali ono što je ključno - ka boljem radu nastavnika koji se unutar ovih programa educiraju, ali i koji će motivirati mlade nadolazeće naraštaje. Čestitam organizatorima na sjajno odrađenom poslu i ne sumnjam da će nakon Škole polaznici izići s novim znanjima i idejama kako se razvijati dalje - izjavio je na pressici zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković.

O programu

Škola medijske kulture ove godine uključuje dva seminarska stupnja – prvi koji pruža temeljna znanja i namijenjen je nastavnicima i drugim polaznicima koji ta znanja nisu mogli steći u okviru svoga studija ili koji ta znanja trebaju utvrditi te drugi koji pruža dodatna, specijalizirana znanja nastavnicima u osnovnim i srednjim školama te drugim zainteresiranim polaznicima. Teme prvog stupnja kreću se od teorije i povijesti filma preko filmskih vrsta, rodova i žanrova do medijske kulture te specifičnih tema poput važnosti Zagrebačke škole crtanog filma u povijesti animacije, radiodrame i ars akustike itd.

Preostali program uključuje jedanaest radionica pa tako svi zainteresirani polaznici mogu birati između: radionice igranog, animiranog, dokumentarnog i eksperimentalnog filma, glazbenog videospota, televizijske reportaže, radiofonskih eksperimenata, kamere i snimanja, montaže, fotografije, te radionice za oblikovanje zvuka na filmu.

Komentari