Osnovna škola Podrute sudjeluje u projektu programa EU Erasmus + „Building Resources and Innovation to Develop Global Education " kratko nazvanog „The Bridge“.

Projekt ima dvije ključne aktivnosti, suradnju za inovacije i razmjenu dobre prakse. U projektu sudjeluje 9 zemalja: Velika Britanija kao koordinator te Nizozemska, Norveška, Španjolska, Francuska, Italija, Slovenija, Poljska i Hrvatska te partneri na Twin Spaceu: Makedonija, Srbija, Abanija i Gruzija.

Sam projekte započeo je 1. rujna prošle godine i trajat će kraja kolovoza 2018. Ukupna vrijednost projekta je 397 tisuća eura od čega financijska potpora za školu u Podrutama iznosi 47,5 tisuća eura.

Inače, unutar samog projekta postoje i manja partnerstva kojima je cilj rješavanje zajedničkih problema, a škola u Podrutama u slijedećih je pet dana domaćin jedne takve aktivnosti. Naime, trilateralnom partnerstvu između  Norveške, Slovenije i Hrvatske zajednički je problem (ne)čitanje. Susretom poput ovog, koji se održava u Osnovnoj školi Podrute, nastojat će se rješavati taj problem.

Sve je započelo prigodnom svečanošću u prostorima škole kojom je ujedno označen početak petodnevnih aktivnosti. Na samom početku ugodan boravak gostima u Novom Marofu zaželjeli su ravnateljica škole Biserka Ratković i gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač. Gradonačelnik je ujedno pozvao goste iz Slovenije i Norveške da iskoriste ovih nekoliko dana za upoznavanje Novog Marofa te načina života u novomarofskom kraju.

Što se tiče samih petodnevnih aktivnosti u Osnovnoj školi Podrute, kroz razne radionice, poticat će se učenici na čitanje. Tema susreta su legende i sve su aktivnosti obilježene tom tematikom. Čitat će se ili prepričavati legende, slušat će predavanje Tibora Martana o vješticama i vilama novomarofskog kraja, a razgledat će se Varaždin i čuti sve o legendi odnosno o požaru u Varaždinu. Osnovnoškolci će posjetiti Veliki Tabor i Zagreba gdje će se upoznati s gornjogradskom legendom o vješticama u Zagrebu. Održat će se i razne radionice za poticanje čitanja vezane uz sam sadržaj tekstova, informatička radionica u programu Hot Potatoes zatim razne igre u šumi te likovne radionice

Glavni ciljevi i zadaci projekta su suradnja između nastavnika i učenika iz škola smještenih u 9 zemalja, poticanje kreativnosti učenika i jačanje njihovog samopouzdanja, razvijanje jezičnih vještina učenika, razvijanje svijesti o medijima, razvijanje poduzetničkog duha kroz razvoj ICT vještina. Zatim tu je i stjecanje novinarskih vještina, poticanje ljubavi prema literaturi, razvijanje čitalačke pismenosti, mobilnost učenika i nastavnika, promocija vlastite zemlje i kulture te niz drugih ciljeva poput obogaćenja nastavnog plana i programa, razmjene iskustava ili pak poboljšanja komunikacijskih vještina.

Konkretno projekt uključuje izradu digitalnih novina koje će biti poveznica svim aktivnostima koje će se provoditi jer će u njima biti prikazani svi rezultati (fotografije, članci…). Kroz period od tri godine učenici će pripremiti 9 izdanja novina. Obuhvaćat će vijesti iz različitih područja (sport, povijest, znanost, književnost, gastronomija, kultura, tehnologija, zdravlje, astronomija…). Novine će imati i reklamni prostor za obavijesti unutar škole koji će se prodavati pomoću virtualnog novca i dionica s “burze”. Sadržavat će i posebna izdanja s različitim temama zatim zabavni kutak, poslovne novosti – analizu troškova života po zemljama te vremensku prognozu. Prvo izdanje novina predstavit će partnerstvo i svaku školu unutar partnerstva, uključujući linkove na web stranice škola i eTwinning prostor te rezultate “logo natjecanja”.

Komentari

23.02.2016. 10:48h Zadnja izmjena: 23.02.2016. 10:54

Foto: Grad Novi Marof