evo kako je to izgledalo

„ Skrajski pajdaši„ organizirali četvrtu starinsku berbu grožđa

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 30.09.2020. 08:29

Zadnja izmjena: 30.09.2020. 08:35

Udruga vinogradara i voćara „ Skrajski pajdaši „ Salinovec uz veliku pomoć KUD-a Salinovec su u nedjelju organizirali četvrtu starinsku berbu grožđa sa početkom u 15 sati.

Okupljanje svih zainteresiranih je bilo od 14:30 do 15:00 sati kod stare preše u Salinovcu. Zatim se krenulo u vinograde u Peščenjak u berbu grožđa koje se u putama nosilo do stare preše, gdje se jedan dio muljao u starinskom mlinu kojeg je između ostalih vrtio i gradonačelnik Grada Ivanca milorad Batinić. Drugi dio grožđa su gazile su u kaci pripadnice KUD-a Salinovec, koji su tom hvale vrijednom aktivnošću promicali očuvanje kulturne baštine i običaja salinovečkog kraja .

Nakon toga se sve što se izgazilo i izmuljalo stavilo u starinsku cug prešu, te se prešalo gdje također sudjelovao i gradonačelnik kojeg smo dobro uposlili. Na kraju se mošt preko stare drvene lakovnice ulijevalo u drvenu bačvu. Poslije slijedile salinovečke delicije koje su se spremale nekad za berbu te ples KUD-a Salinovec kao i svih zainteresiranih.

- Zahvaljujemo se gostima našem gradonačelniku, pročelnicama Marini Držaić i Ljiljani risek, te delegaciji Udruge vinara Peharček iz Ivanca sa njihovim predsjednikom Željkom Đurinom na čelu što su svojim prisustvom uveličali našu berbu - poručuju iz Udruge vinogradara. 

Komentari