"financiranje treba biti obrnuto"

Škvarić: "Županija kao osnivač osnovnih škola treba pokriti većinu troškova za rad djelatnika"

Objavljeno: 07.11.2018. 15:41

Zadnja izmjena: 07.11.2018. 16:07

Foto: Arhiva

U OŠ Ante Starčevića u Lepoglavi započelo je provođenje programa produženog boravka u školi kojeg sa 100 tisuća kuna financira Grad Lepoglava, a gradonačelnik Marijan Škvarić je izrazio nezadovoljstvo Županijom te sustav financiranja nazvao diskriminirajućim.

Uz dobivanje suglasnosti, važno je bilo zatvoriti financijsku konstrukciju, a kako javljaju iz Grada Lepoglave, u tom su dijelu provedbe programa najveći teret podnijeli upravo oni.

Kako kaže Marijan Škvarić, razvoj grada temelje na mladim i obrazovanim ljudima, pa su tako poduprili i ovaj program za čiju su provedbu sredstva osigurali već kod donošenja ovogodišnjeg proračuna. Također, govori kako se u taj program uključila i Varaždinska županija, no nije zadovoljan sustavom njegova financiranja.

- Naime, uzmimo za primjer troškove provedbe programa na mjesečnoj razini. Mjesečni troškovi koje pokriva Grad Lepoglava iznose 10 tisuća kuna i njim se financira rad djelatnika uključenog u provedbu programa, roditelji po djetetu koje pohađa program izdvajaju 350 kuna za prehranu dok Varaždinska županija "velikodušno" financira produženi boravak sa 100 kuna po djetetu koje ga pohađa. Dakle, u našem slučaju Varaždinska županija, koja je osnivač osnovnih škola, program podupire sa samo 1400 kuna dok većinu sredstava osigurava Grad Lepoglava - objašnjava Škvarić, no tu nije stao...

- Mi ćemo na godišnjoj razini za program izdvojiti 100 tisuća kuna i ta ćemo sredstva pronaći u našem proračunu, ali pitam se kako će ih u svojim proračunima osigurati manje općine. Zato je takav sustav financiranja diskriminirajući. Mislim da bi financiranje trebalo biti obrnuto odnosno da bi većinu troškova za rad djelatnika trebala pokriti upravo Županija kao osnivač osnovnih škola – za kraj je poručio Marijan Škvarić.

Komentari