grad lepoglava

Škvarić održao sastanak s lepoglavskim vatrogascima, ovo su zaključci

Objavljeno: 22.03.2022. 18:11

Zadnja izmjena: 22.03.2022. 18:11

Kao što smo jučer najavili, gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić, zbog četiri vatrogasne intervencije u dva dana, održao je sastanak s DVD-om Lepoglava o prevenciji budućih požara.

Kako stati na kraj požarima bez nadzora zbog kojih se tijekom intervencija sigurnost vatrogasaca dovodi u opasnost, razgovaralo se na sastanku gradonačelnika i predstavnika gradskih komunalnih službi s predstavnicima vatrogasnih društava s gradskog područja. Dosadašnja praksa izlazaka vatrogasaca na kontrolirano spaljivanje otpada postala je neodrživa budući da je trošak takve intervencije postao velik i traži angažman većeg broja vatrogasaca.

Složili su se da je paljenje zapuštenih površina neprihvatljivo te je donesen zaključak da se spaljivati može jedino biljni otpad nastao kod čišćenja te da se zapuštene površine mogu spaljivati jedino u rijetkim slučajevima propisanima zakonom. O spaljivanju je potrebno obavijestiti vatrogasnu postrojbu sa svog područja koja neće izlaziti na teren već će biti u pripravnosti. Što se tiče spaljivanje zapuštenih površina, to je moguće samo u izvanrednim okolnostima kao što su bolesti bilja i slično. Za takvo spaljivanje vlasnik parcele mora imati rješenje od fitosanitarne inspekcije. 

- Građanima smo prijašnjih godina omogućili da svoje parcele malčiraju uz sufinanciranje Grada. Unatoč tome, mali je broj onih koji su se odlučili za tu mjeru koja je sigurnija i učinkovitija. Razmotrit ćemo mogućnost da nastavimo provoditi tu mjeru kako bismo smanjili ugrozu i štete koje nastaju nekontroliranim spaljivanjem zapuštenih površina - rekao je Škvarić dodavši da se zalaže da se na razini Varaždinske županije donese jedinstvena odredba održavanja zapuštenih površina.

Komentari