Oslikavanje pisanica

Slikar Stjepan Hajduk školarcima iz Remetinca otkrio kako da postanu uspješni 'naivci'

Objavljeno: 24.03.2016. 08:35

Zadnja izmjena: 24.03.2016. 08:56

Foto: OŠ Remetinec

Uoči ovogodišnjega Uskrsa učenici Osnovne škole Novi Marof, Područne škole Remetinec organizirali su zanimljivu izložbu slika hrvatske naive i radionicu oslikavanja pisanica.

Ugostili su slikara naive sumještana Stjepana Hajduka koji slika od 1973. i  već dva desetljeća uspješno predstavlja hrvatsko slikarstvo i Austriji i Srednjoj Europi.

Razgledavajući njegove slike učenici su uočavali i prepoznavali motive zagorskoga sela; načine života, običaje i pejzaže.

Posebnu pozornost učenika izazvale su slikarske minijature, drvene pisanice na stalcima. Držeći ih u ruci, oduševljeno su ih okretali, imenovali motive i uspoređivali ih prema vrsti, broju i boji.

Pisanice od lipe, bukve i hrasta

Stjepan Hajduk objasnio je učenicima da se pisanice izrađuju od lipe, bukve i hrasta te da moraju biti suhe kako bi upile uljanu boju, a zbog malog oblika teško ih je oslikavati.

Četvrtoškolci su sa svojom učiteljicom Lidijom Vukalović u tehnici kaširanog papira izradili veće pisanice. U monografijama posvećenim svećenicima slikarima:  isusovcu Marijanu Gajšaku, Ambrozu Testenuvlč. Zlatku Sudcu  promatrali su i istraživali fotografije slika povezane s temom Korizme i Uskrsnuća. Primjenom vjeronaučnog  znanja te znanja o boji iz likovne kulture  temperom  su oslikavali  kaširane pisanice.

Pisanice na poklon

Hajduk  je tijekom likovne radionice također oslikavao kaširanu pisanicu  i tako pokazao učenicima svoj način oslikavanja. Na samom početku oslikavanja učenici su prepoznali motiv remetinečke Crkve BDM Kraljice sv. krunice.

Pisanicu je poklonio učenicima, a poklonivši učenicima i drvenu pisanicu, nekoliko reprodukcija i kalendar sa svojim slikama, Hajduk obećao je održati  i jednu likovnu radionicu iz slikarstva s nadom da će netko od učenika remetinečke škole krenuti na putove likovne umjetnosti.

Kako je bilo na radionici pogledajte u fotogaleriji.

Komentari