Slovenska parlamentarna delegacija posjetila Varaždinsku županiju

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 09.02.2013. 10:58

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

U sklopu svog posjeta Hrvatskoj, Varaždinsku županiju posjetila je slovenska parlamentarna delegacija koju je predvodio Franc Pukšić, a u čijoj su pratnji bili saborski zastupnici slovenskog državnog zbora Tina Komel, Tomislav Malnarič i Rudi Merljak.

Pozdravljajući goste, zamjenik župana Milan Pavleković ukratko je predstavio Varaždinsku županiju, posebno se osvrnuvši na projekte iz područja obrazovanja koje Županija provodi u suradnji sa Slovenijom, ali i neke ostale zajedničke inicijative.

-S ponosom mogu reći da je suradnja naše županije sa Slovenijom, posebno s obližnjim općinama, jako dobra. Općenito najviše surađujemo na području obrazovanja te zaštite i spašavanja - kazao je zamjenik župana.

Zamjenica župana mr.sc. Blanka Glavica-Ječmenica ukazala je na važnost unapređenja daljnje suradnje navodeći kako upravo ljudi nose međusobno razumijevanje i prijateljstvo te posebno pohvalila aktivnost slovenske nacionalne manjine pri organizaciji različitih manifestacija u Županiji.

Pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport mr.sc. Miroslav Huđek izjavio je da je Varaždinskoj županiji susjedni slovenski model bio svojevrstan uzor pri organizaciji školstva te da su se prilikom dogradnje i gradnje školskih objekata razmatrani i neki slovenski primjeri. Istaknuo je i kako mu je drago da je na razini Županije osmišljen redovan program učenja slovenskog jezika i kulture zahvaljujući kojem se 65 učenika u 12 škola upoznaje s tim jezikom.

Gosti su izrazili zadovoljstvo dolaskom u Varaždinsku županiju te napomenuli kako je smisao Europe u razmjeni iskustva i pomoći te kako se, u tom smislu, i raduju proširenju suradnje.

Zamjenici župana prijem su iskoristili i da gostima, koji su se nakon razmjene prigodnih poklona uputili u Drugu gimnaziju Varaždin, gdje se također uči slovenski jezik, čestitali sutrašnji nacionalni praznik, Prešernov dan.

Komentari