zaboravljeni velikan našega kraja

Slovenski pionir letenja balonom i liječnik uveo je cijepljenje u Varaždin prije više od 200 godina

Objavljeno: 09.10.2017. 20:29

Zadnja izmjena: 09.10.2017. 20:30

Foto: Ilustracija

Ime Gregora Kraškoviča, Slovenca iz mjesta Studenec, iznimno je značajno za povijest zdravstva u našemu kraju. Ovaj svestrani čovjek ostavio je traga i u aeronautici i u medicini - a ovo posljednje je vrlo duboki trag ostavilo u našem kraju.

O njemu se detaljno bavio u svom znanstvenom radu Stanislav Južnič, na čije se podatke ovdje oslanjamo. Gregor Krašković je rođen 1767. godine i ubrzo je pokazao svoj interes za medicinu, koju je počeo studirati još kao 17-godišnjak u Ljubljani a potom i u Beču. Služba ga je dovela u Varaždin 1799. godine, nakon smrti dotadašnjeg varaždinskog liječnika Joannisa Baptista Lalanguea. I Kraškovič se u našem kraju odmah dao na popravljanje nimalo zavidne zdravstvenog stanja našeg stanovništva.

Pomoć siromašnoj djeci

Najznačajnije je to što je prvi uveo Jennerovo pionirsko cjepivo protiv velikih boginja - postoji podatak da je cijepio 1500 ljudi, od čega 110 djece - i to mahom one siromašnije. Serum je nabavio iz Beča i Ljubljane. Kraškovič se također bavio i zdravstvenom zaštitom radnika, a krenuo je i s upošljavanjem ljudi s teškoćama. Kako piše doktor Jamnič, Kraškovič je zapazio vrlo nezdrave okolnosti tadašnjeg porodiljstva u našem kraju te je organizirao edukaciju primalja. Naredio je i da svaka varaždinska općina mora imati barem jednu školovanu primalju, čime je utjecao na smanjenje ogromne stope smrtnosti novorođenčadi. Bavio se i rehabilitacijom gluhih i slijepih osoba, planirajući za njih 1800. godine i posebnu instituciju.

Kraškovič se isticao i svojim posebnim stilom odijevanja - visoki cilindar i plavi ili čak upadljivo zeleni frak. Njegovi programi cijepljenja 1802. i 1803. godine imali su i potporu tadašnjih vlasti. U Varaždinu je ostao do 1804. godine, a godinu dana kasnije je o svom programu cijepljenja objavio i rad u Londonskom kraljevskom Jennerovom društvu. Zanimljivo je da je svoje pismo naslovio "S granica europske Turske". Osim velikih boginja, Kraškovič se u našem kraju uspješno borio i protiv bolesti životinja i za to doživio veliko priznanje. U medicini je poznat i po svojim radovima protiv zlorabe alkohola i duhana. Nakon Varaždina otišao je u Beč, u kojemu se, osim medicini, posvetio i izradi balona na vodik, kojega je uspješno isprobao 1810. godine. U svakom slučaju, radi se o iznimnoj osobi koja je ostavila dubok i vrlo pozitivan trag u našem kraju. Nažalost, ovdje na njega nije ostao praktički nikakav spomen.

 

Komentari