TURISTIČKA SEZONA U VARAŽDINU

Smanjenje poslovanja i prihoda od 70 do 90 posto - neizvjestan rujan jedina je nada za spas hotela

Objavljeno: 27.07.2020. 13:16

Zadnja izmjena: 27.07.2020. 13:54

Foto: Dino Možek

Varaždinski hoteli jako su pogođeni trenutnim stanjem u turizmu i smanjenim dolaskom gostiju ali i ne održavanju većih manifestacija, kogresa, seminara, sportskih priprema i slično.

Svi za sada funkcioniraju zahvaljujući mjerama Vlade RH, jer bilježe smanjenje poslovanja i prihoda od 70 do 90 posto.

- Radimo tek toliko da preživimo i to uz pomoć Vladinih mjera, ali otpuštali nismo, rekao je direktor smještaja hotela Turist Boris Cimerman.

Poslovne rezeve su potrošene i sigurno će ostat veliki ožiljci u poslovanju. U hotelu Turist srpanj i kolovoz prošle godine bili su iznadprosječni. Stizale su grupe iz Južne Koreje, bilo je i više vjenčanja, a ove godine toga nema. Od sadašnjih gostiju nešto je Poljaka i Ukrainaca u tranzitu ali sveukupno minorno s obzirom na kapacitete.

- Dvadeset gostiju za nas je ništa. Bilježimo smanjenje za 90 posto, a kolovoz je definitvno propao. Nadamo se da će rujan popraviti situaciju. Imamo najave Slovenaca, grupa iz Poljske, biciklista iz Engleske ali sve ovisi o situaciji s koronavirusom. Pogorša li se situacija kod nas ili kod njih bit će otkaza. Imamo još najave maturalnih večera koje su bile otkazane, ali i to može biti upitno, dodao je direktor Cimerman.

Otkazi, otkazi ...

Ništa bolje nije niti u drugim varaždinskim hotelima. Tako u hotelu Varaždin procjenjuju smanjenje gostiju i noćenja od oko 70 posto u odnosu na prošlu godinu.

- Imamo jako puno otkaza. Sve najave za dvorane su otkazane ili odgođene za kraj kolovoza i početak rujna ali i to je neizvjesno. Treba preživjeti ali nije lako. U prvoj polovi ovog mjeseca imali smo 154 noćenja, rekla je direktorica hotela Varaždin Nada Kovačić.

U prvih šest mjeseci ove godine u hotelu Varaždin bilo je cca 1.800 noćenja, dok je u istom razdoblju prošle godine bili između šest i sedam tisuća.

- Na jedno noćenje zaustave se Poljaci, Česi i Rumunji kada idu ili se vraćaju s mora. Sve velike grupe su otkazane, tako su na primjer ovdje na pripremama trebali biti vaterpolisti ali sve je odgođeno, dodaje direktorica Kovačić.

Nema kongresa i seminara

U hotelu Park Boutique najviše su osjetili manjak gostiju na području seminara i kongresa.

- Velika je razlika s obzirom na prošlu godinu. Imamo nešto turista na proputovanju ali ne kao prošle godine. Vjenčanja su uglavnom odgođena s tim da mi i imamo manja vjenčanja. Poslovnih gostiju još imamo, rekla je direktorica hotela Park Boutique Martina Višnjić.

 

Komentari