Obnova HE Varaždin

Snižavanje vodostaja HE Varaždin iskoristile ptice koje se halapljivo goste ribama

Objavljeno: 27.01.2016. 11:01

Zadnja izmjena: 16.02.2016. 11:04

Foto: Ilustracija / ŠRK Cestica

Snižavanje vodostaja rijeke Drave radi najavljenih aktivnosti za obnovu HE Varaždin donijelo je i prve probleme ribolovnim udrugama koje gospodare vodama na varaždinskom i cestičkom području...

Naime, kako doznajemo iz Športsko ribolovnog kluba Cestica, kao posljedica ispuštanja vode došlo je do snižavanja vodostaja u pojedinim dravskim rukavcima i manjeg uginuća ribe.

- Članovi ŠRK Cestica utorak su proveli na terenu razbijajući led kako bi ribama osigurali dovoljne količine kisika u vodi. Uz to, uklanjali su uginule i premještali ribe koje su ostale zarobljene u rukavcima Drave u kojima je sve manje vode – rekao je Marijan Kolednjak iz ŠRK Općine Cestica 1995.

Na oprezu su i članovi ŠRK Varaždin od kojih doznajemo da su pripremili mreže za izlov i premještanje ribe.

- Iako vodostaj pada za sada nema potrebe za premještanjem ribe. Nažalost, ovu situaciju koriste zaštićeni kormorani koji u plitkoj vodi masovno love ribu. Pritom svojim kljunovima mnoge probuše i ostave ih da uginu – ističe Nenad Skupnjak, ribočuvar ŠRK Varaždin.

Kako neslužbeno doznajemo, HE Varaždin u utorak još nije određen tempo ispuštanja vode iz akumulacije i derivacijskog kanala. 

Komentari