caritas završen do listopada

eTV: SOCIJALNA SKRB Kišić: 'Prošle godine je za socijalno ugrožene stanovnike izdvojeno više od 100 milijuna kuna.'

Objavljeno: 10.02.2017. 10:14

Zadnja izmjena: 12.02.2017. 09:14

Foto: Petra Mlinarić

Izgradnja Caritasovog centra, Izvješće o radu Savjeta za socijalnu skrb za proteklu godinu, te prava i socijalne usluge u sustavu socijalne skrbi su bile samo neke od tema na današnoj sjednici Savjeta za socijalnu skrb.

Marta Dretar, predsjednica Savjeta za socijalnu skrb Varaždinske županije je istaknula kako su protekle godine bili jako angažirani u osiguravanju potrebne pomoći za svoje korisnike u svim segmentima društva.

Također, ističe kako su djeca uvijek prioritet, a naravno tu su i nezaposleni, osobe s invaliditetom, starije osobe, no isto tako napominje kako mnogi, kojima je pomoć potrebna se zbog osjećaja srama ne usude javiti centrima za socijalnu skrb.

Vezano uz izgradnju Caritasovog centra, Ante Šola ravnatelj Caritasa Varaždinske biskupije ističe kako se dovršetak objekta očekuje u listopadu ove godine, a o vrijednosti investicije je rekao sljedeće: 'Prva faza radova, zajedno s opremom je vrijedna od 12 do 15 milijuna kuna, a prostor obuhvaća oko 1560 kvadratnih metara stambenog prostora'.

Lani se u Caritasovom centru pripremilo oko 104 tisuće obroka, a prema evidenciji postoji oko tristotinjak korisnika. Također, već se nekoliko mjeseci topli obrok priprema i za sigurnu kuću u kojoj su svoje utočište pronašle zlostavljane žene.

'Dodatne učionice za Glazbenu školu'

Postojeći prostor Caritasovog centra, onaj u središtu grada i u sklopu Glazbene škole, će biti vraćen Glazbenoj školi, rekao je zamjenik župana, Alen Kišić.

- Znamo da je obrazovanje u glazbenoj školi individualno te da su potrebne male učionice. Projekti su već izrađeni i nadamo se da ćemo u godinu, dvije uspjeti povezati i taj dio s postojećom školom. – ističe Kišić.

Kišić je ovom prilikom iznio podatke o sveukupnom iznosu koji je dodijeljen socijalno ugroženim stanovnicima županije, te je tako od centara socijalnih skrbi, onog u Varaždinu, Ivancu, Novom Marofu i Ludbregu dodijeljeno potpora u iznosu od 81 milijun kuna.

-  Dok se tom iznosu pribroje i sredstva županije koja iznose više od 9 milijuna kuna dolazimo do ukupnog iznosa većeg od 90 milijuna kuna pomoći socijalno  najugroženijima od državnog proračuna i županijskog, a tu još moramo pribrojiti općinske i gradske proračune. Dakle više od 100 milijuna kuna se izdvaja stanovnike Varaždinske županije. – zaključuje Kišić i dodaje kako je ipak prisutan jedan trend laganog smanjivanja potreba, no postoji povećanje u novčanim davanjima za njegu u kući.

Komentari