"Socijalni radnici nisu bešćutni otimači djece"

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 19.11.2013. 20:16

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Udruga socijalnih radnika Varaždinske županije poslala je priopćenje za medije s osvrtom na oduzimanje devetero djece obitelji Martinčević u Maruševcu 13. studenog.

>> Maruševec: Zašto se na vrijeme nisu zaštitila prava devetero djece obitelji Martinčević?

Priopćenje koje je potpisala Antonija Maltar, dipl. soc. radnica i predsjednica Udruge, prenosimo u cijelosti:

Povodom nedavnog događaja i postupka izdvajanja devetero djece iz obitelji u Maruševcu u kojem su sudjelovali stručnjaci centra za socijalnu skrb Ivanec molimo vas da na korektan način prenesete ovo priopćenje kako bi se javnost upoznala sa istinitom informacijom u vezi postupanja nadležnih službi.

U postupcima izdvajanja djece iz obitelji centar za socijalnu skrb uvijek djeluje timski pri čemu usko surađuju socijalni radnici, psiholozi i pravnici. Centar za socijalnu skrb u takvim situacijama surađuje s nadležnim sudom, a po potrebi i s djelatnicima policije te ostalim nadležnim službama u zajednici.

Priopćenja u kojima se postupanje centra za socijalnu skrb gotovo isključivo veže uz stvaranje negativne slike o profesiji socijalnog rada i socijalnim radnicima kao bešćutnim otimačima djece apsolutno ne odgovara istini i stvara nepopravljivu štetu ovoj profesiji.

Napominjemo kako su socijalni radnici u svojem postupanju vezani nizom zakonskih odredbi, da svoj rad obavljaju u skladu s njima te u skladu s profesionalnim i etičkim pravilima profesije. Jedna od važnih zakonskih i etičkih odredbi zahtjeva od socijalnih radnika čuvanje profesionalne tajne te zaštitu privatnosti i integriteta svojih korisnika.

To dovodi do toga da socijalni radnici nisu u mogućnosti govoriti o svim okolnostima koje su povezane s konkretnim postupanjem.

S druge strane izloženi su negativnim medijskim informacijama pri čemu se nalaze u podređenom položaju bez mogućnosti da u potpunosti informiraju javnost o svim aspektima svojih odluka i svojih aktivnosti.

Napominjemo kako se nikada ne provodi izdvajanje djece iz obiteljskog doma samo zbog loših materijalnih i stambenih prilika obitelji nego se uvijek radi o multiproblemskim situacijama povezanim s nizom nepovoljnih okolnosti koje utječu na negativan psihosocijalni razvoj djece.

Socijalni rad je profesija koja je izrazito humanistički orijentirana i prvenstveni joj je zadatak očuvanje dostojanstva i ljudskih prava svojih korisnika. Stručnjaci socijalnog rada obrazovani su za pružanje socijalne i psihosocijalne pomoći obiteljima putem različitih metoda i tehnika, a u velikom su broju i sami roditelji te razumiju svu kompleksnost izdvajanja djece iz obiteljskog doma. Zbog toga je potpuno bespredmetno i krajnje zlonamjerno  svako špekuliranje u javnosti da "socijalne radnice uz smiješak na licu djecu otimaju iz obitelji" kao što se to navodi u jednom od medijskih priopćenja.

Predlažemo zbog toga da u svim eventualnim situacijama u budućnosti koje će tražiti slično postupanje nadležnih službi i socijalnih radnika vodite računa o svim ovim aspektima, a udruga socijalnih radnika Varaždinske županije pri tome vam stoji na raspolaganju za sva potrebna pojašnjenja i informacije.

Komentari