Sortiranje otpada: U Lepoglavu stigla 63 nova kontejnera za zelene otoke

Objavljeno: 04.08.2015. 12:25

Zadnja izmjena: 07.03.2016. 11:42

Foto: Grad Lepoglava

U Gradu Lepoglavi provode se aktivnosti i realiziraju projekti usmjereni strategijskom opredejeljenju Grada da bude zeleni grad. Pri tom se uvelike vodi briga o zaštiti okoliša, između ostalog i o zbrinjavanju komunalnog otpada.

S ciljem njegova što učinkovitijeg zbrinjavanja, Grad Lepoglava će na cijelom gradskom području postaviti zelene otoke na kojima će građani moći odlagati sortiran otpad. Kontejneri za skupljanje komunalnog otpada već su nabavljeni i to uz pomoć Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji je tako dao potporu još jednom projektu Grada Lepoglave usmjerenom zaštiti okoliša.

Za potrebe postavljanja zelenih otoka nabavljena su 63 kontejnera, po 21 kontejner za skupljanje papirnatog otpada, pet ambalaže te stakla. Vrijednost projekta je nešto manje od 158 tisuća kuna od kojih će čak 60 posto osigurati Fond dok će se preostalih 40 posto podmiriti iz gradskog proračuna.

- Nastavljamo realizirati projekte kojima je cilj sačuvati okoliš našeg zelenog grada. Ekologija odnosno briga za okoliš je visoko na listi gradskih prioriteta što smo već potvrdili brojnim realiziranim projektima. Primjerice, nabavkom i korištenjem električnih bicikala, postavljanjem štedljivih lampi javne rasvjete, gradnjom pročistača otpadnih voda, ugradnjom solarnih panela i dizalica topline kao i projektom povećanjem energetske učinkovitost obiteljskih kuća – istaknuo je lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić.

I ovog puta vodila se briga o tome da se što više sredstva za realizaciju projekta osigura iz drugih izvora financiranja kako bi se što manje teretio gradski proračun odnosno građani koji će sortirani otpad na zelene otoke moći odlagati besplatno.

- Građani moraju shvatiti koliko je važno sortirati otpad. Zato ćemo ih dodatno educirati o potrebi i načinu njegova sortiranja. Želimo ih potaknuti da sortiraju otpad i odlažu ga u za to predviđene kontejnere koje smo nabavili. Događa se da, primjerice, papirnati otpad završi u kanti za odlaganje stakla što stvara probleme u procesu obrade komunalnog otpada – rekao je gradonačelnik Škvarić.

Komentari