Špancirfest ove godine bez Međimurske i Slavonske hiže, bježi i “Prigorska domaća kuća“

Objavljeno: 28.08.2015. 11:06

Zadnja izmjena: 25.02.2016. 13:10

Foto: Nikola Kokotec

Posjetitelji ovogodišnjeg Špancirfesta zasigurno su primijetili kako u južnom grabištu Starog grada nema "Međimurske" ni popularne "Slavonske hiže". No, u dvorištu obiteljske kuće u Padovčevoj ulici smještena je "Prigorska domaća kuća", od čijeg vlasnika doznajemo koji su razlozi da se ni ona više neće pojavljivati na uličnom festivalu...

O čemu se tu zapravo radi, na svojoj je koži ove godine osjetio ugostitelj Tomislav Hadrović iz Križevaca.

- Lokaciju u Padovćevoj ulici u kojoj je smještena naša “Prigorska domaća kuća“ i vlasnike dvorišta pronašli smo slučajno. Iako se pridržavamo svih uvjeta propisanih Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti, nije nam bilo ni na kraj pameti da će nam između ostalog biti zabranjena prodaja “Križevačkog piva“, kojeg sami proizvodimo – tuži se Hadrović, te dodaje kako su još prošlog tjedna nadležnim tijelima uputili zahtjev da im se izda suglasnost za sudjelovanje, ali nikakav odgovor nije stigao.

Neki s druge strane smatraju da određeni Varaždinci zadovoljavaju svoje privatne interese na uštrb festivala uličnih šetača.



“Prigorska domaća kuća“ gostima nudi specijalitete poput šarana pečenog na rašljama

Inače, “Prigorska domaća kuća“ smještena je na prostoru održavanja festivala i sukladno novom Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti (NN  85/15) koji je na snazi od 9. kolovoza 2015., odobravanje i propisivanje uvjeta za sudjelovanje na ovakvoj manifestaciji nije samo u domeni Turističke zajednice koja organizira Špancirfest, već i Grada Varaždina, što je Zakonom jasno definirano.

- Meni je nepojmljivo da na privatnom prostoru kojeg smo iznajmili ne smijemo gostima nuditi izvorni hrvatski proizvod. Razočarani smo postupanjem Turističke zajednice i da nemamo podršku varaždinskog gradonačelnika te njegovog zamjenika, ne bi nas ovdje bilo. Ukoliko se ne promijene uvjeti za poslovanje ugostitelja na privatnom prostoru tijekom Špancirfesta, više nećemo dolaziti u Varaždin – ustvrdio je Hadrović od kojeg doznajemo kako je dosad ugostiteljske usluge pružao na manifestacijama poput križevačkog Spravišća, Rujan festa, na Danima piva, Skaville festivalu...



Podsjećamo, u povijesnoj jezgri početkom srpnja održan je Festival varaždinskih dvorišta tijekom kojeg je 11 dvorišta otvorilo svoja vrata Varaždincima i njihovim gostima. I za taj turistički poduhvat zaslužna je TZ grada Varaždina.

Dio njih u funkciji je cijele godine, dok ima i vlasnika dvorišta koji ne surađuju s Turističkom zajednicom ni tijekom Špancirfesta, naglasila je Branka Tropp, dugogodišnja direktorica TZ grada Varaždina.

- Ukoliko u svoje prostrane vrtove i dvorišta dovode ugostitelje, čine to neovisno o organizatorima festivala uličnih šetača. Kako bi se realizirao zamišljeni koncept festivala svi sudionici koji čine njegovu ponudu trebali bi zajednički koordinirano raditi. Naime, svi koji mogu svoju ponudu uskladiti makar i djelomično s konceptom,  imaju priliku komercijalizirati svoju aktivnost u skladu s važećim zakonskim propisima – naglasila je Tropp, dodavši kako je tu velika odgovornost jedinica lokalne samouprave kojima je dana mogućnost da tijekom trajanja manifestacija, odobravaju ili ne odobravaju odvijanje pojedinih djelatnosti.

Odnosno, Grad Varaždin je nakon donošenja  prethodno spomenutog Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, dobio zakonsku osnovu zabraniti ili ograničiti pojedincima obavljanje komercijalne djelatnosti na prostoru na kojem se odvijaju manifestacije poput Špancirfesta.

- U buduće očekujemo reakcije jer je Grad Varaždin temeljem zakonskih odredbi dužan u roku od tri mjeseca donijeti odluku i regulirati sve radnje na svojem području. Srećom, ove godine imamo odličnu suradnju s Mariom Sambolcem, pročelnikom UO za komunalni sustav i urbanizam, koji je prepoznao probleme s kojima se susrećemo i nastoji uvesti red kojeg mora biti na Špancirfestu – ističe Tropp.

Turistička zajednica grada Varaždina na temelju svojih negativnih i pozitivnih iskustva, već priprema popis aktivnosti koje bi se trebale regulirati odlukom Grad Varaždina.      

- Ova problematika tangira ne samo TZ grada Varaždina već i sve druge organizatore manifestacija koji ulažu više ili manje novaca u njihovu provedbu. Naime, za organizaciju svake priredbe ulaže se veliki trud i „pravila igre“ moraju biti jednaka za sve i transparentna – zaključila je Tropp.

Komentari