Špancirfest u brojkama

IZVJEŠĆE TURISTIČKE ZAJEDNICE Na Špancirfestu povećan broj posjeta, porastao ukupni turistički promet

Objavljeno: 22.09.2017. 15:57

Zadnja izmjena: 22.09.2017. 15:58

Foto: Arhiva

Nepunih mjesec dana po završetku Špancirfesta, Turistička zajednica Grada Varaždina izašla je u javnost s brojkama o uspješnosti varaždinske najpoznatije kulturno-turističke manifestacije.

Ovdje navodimo najvažnije brojke koje sugeriraju rast u svim segmentima Špancirfesta.

  • Prema procjeni Policijske uprave Varaždinske, u deset festivalskih dana Varaždin je posjetilo oko 265 tisuća ljudi, otprilike jednako kao i u 2016. Međutim, prema podacima iz sustava e-visitor, informacijskog sustava za prijavu i odjavu turista, broj dolazaka gostiju u Varaždin za vrijeme Špancirfesta povećan je za 11% u odnosu na prošlogodišnji festival
  • U Varaždinu je prenoćilo 2100 gostiju, koji su stigli iz čak 44 države - od Slovenije i Austrije od Čilea, Indije i Brazila
  • Prema podacima Porezne uprave Varaždin, tijekom 10 dana ovogodišnjeg Špancirfesta generiran je ukupni turistički promet (u ugostiteljstvu i trgovini) u iznosu od 35,5 milijuna kuna što je 3,8%, odnosno 1.300.000 tisuća kuna više nego u 2016. godini. 
  • Taj rezultat je ujedno i najveći zabilježeni turistički promet u proteklih pet godina festivala. U tom razdoblju Špancirfest je stvarao kontinuirani rast prometa te je on od 2013. godine povećan za gotovo dva milijuna kuna. No, najveće povećanje prometa na godišnjoj i općoj razini zabilježeno je upravo u 2017. godini. 
  • Atrakciju “Luminaria” na Kapucinskom trgu, koja je bila jedan od hitova ovogodišnjeg Špancirfesta, posjetilo je više od 20 tisuća ljudi, a značajan rast zabilježen je i u interesu za koncerte i predstave na pozornici kod vile Bedeković, za koju je prodano 1.000 ulaznica više nego u 2016. godini - ove godine posjetilo ju je 10-ak tisuća ljudi. 
  • Ukupno je održano 400 različitih programa od čega čak 70-ak koncertnih na četiri glazbene pozornice.Sve te programe, koncerte, predstave i performanse izvelo je 500-tinjak izvođača iz 12 država svijeta, a  o organizacijskom, produkcijskom i tehničkom dijelu festivala brinulo se više od 200 osoba na različitim poslovima, od tehničke i produkcijske službe, pratitelja, informatora pa do volontera. 
  • Na ulicama i trgovima je svoje proizvode nudilo čak 103 izlagača iz Hrvatske i regije. 

Komentari