"Kolodvorska kajkavska"

Spomenik Kajkavskom jeziku od danas krasi Kolodvorsku ulicu

Objavljeno: 01.10.2016. 13:42

Zadnja izmjena: 01.10.2016. 13:43

U sklopu akcije "Kolodvorska kajkavska", a u nazočnosti brojnih Varaždinaca, ljubitelja kajkavštine i kajkavske kulture,  u varaždinskoj Kolodvorskoj ulici uz prigodnu svečanost otvoren je spomenik Kajkavskom jeziku.

Na kajkavštini su se okupljenima obratili srednjoškolac Luka Vinter kazujući Krležinu baladu, te predsjednik Kajkavske renesanse Mario Jembrih istaknuvši važnost afirmacije kajkavskoga književnog jezika. Svojim su plesnim nastupom obol svečanosti dali varaždinski anđeli autora skulpture slikara Željka Prsteca.

- Ovo je prvi spomenik Kajkavskom jeziku ikada otvoren u našem gradu - kazao je pjesnik, esejist i književni kritičar Ernest Fišer, istaknuvši kako se iskreno nada da će ovaj jedinstveni kulturni ali i turistički sadržaj znati prepoznati turističke zajednice Grada i Županije te ga tako promovirati u još jedno mjesto od interesa brojnih domaćih i stranih turista.

- Riječ je o skulpturi od metala dimenzija pola metra podignutoj u čast međunarodnog priznanja Kajkavskog jezika, koji je lani postao svjetski priznatim književnim jezikom - kazao je autor skulpture Željko Prstec.

Spomenik riječi Kaj postavljen je na kamenom postolju, okreće se oko svoje osi i na taj način predstavlja riječ Kaj i njene inačice na 67 svjetskih jezika.

Komentari