GMV VIRTUALNO

"Sportske minute" premijerno objavljuju 18 predmeta iz povijesti varaždinskog sporta

Objavljeno: 10.05.2020. 18:13

Zadnja izmjena: 10.05.2020. 18:28

Iako su izložbeni postavi Gradskog muzeja Varaždin ponovno otvoreni za razgled, nastavljaju i s dobro prihvaćenim ciklusom "GMV virtualno". Na red je došla izložba pod nazivom "Sportske minute".

Predmete koji govore o razvoju varaždinskih sportova godinama su skupljali varaždinski sportski djelatnici i entuzijasti. Godine 1979, inicijativom Saveza za fizičku kulturu Zajednice Varaždin, oko 600 različitih predmeta bilo je izloženo u zgradi nekadašnje gradske gombaone, pod nazivom Stalna zbirka fizičke kulture i sporta.

Godine 1993. gradu Varaždinu darovao je vrijedne predmete poznati sportski djelatnik Artur Takač. Ti predmeti, kao i predmeti iz gradske gombaone, od 2005. godine nalaze se u pohrani u Povijesnom odjelu Gradskog muzeja Varaždin te su registrirani kao kulturno dobro. Od tada se počelo ozbiljnije razmišljati o osnivanju posebnog Muzeja sporta u Varaždinu, pa su na poziv GMV-a pojedine varaždinske obitelji među kojima su Ožeg, Vukotić, Matković, Vučetić, Hižak, Stolnik, Morandini-Plovanić, Skuhala i druge, donirale brojne i raznovrsne „sportske“ predmete i dokumente iz svojih obiteljskih ostavština, a U Gradskom muzeju Varaždin očekuju da će se vrijedne donacije i nastaviti.

Nadaju se da će u budućnosti GMV organizirati izložbu o povijesti varaždinskog sporta, koja bi s vremenom trebala prerasti u stalni postav, a do tada započinju s objavljivanjem 18 predmeta iz zbirki GMV-a, kojima su samo „zagrebli“ u bogatu povijest varaždinskog sporta. Temu je obradio Jasmin Medved, kustos na Povijesnom odjelu GMV-a.

Komentari