povodom dana grada

Streličarstvo, mačevi, teška viteška odjeća - sve to i više na Srednjovjekovnom sajmu u Varaždinskim Toplicama

Objavljeno: 13.08.2016. 15:24

Zadnja izmjena: 13.08.2016. 15:48

Foto: Sonja Ognjenović

Borbene vještine, oružje, odjeća i način života srednjeg vijeka - sve to mogli ste zateći u atriju Starog grada u Varaždinskim Toplicama, povodom Dana grada. Ovaj sajam organizirao je Viteški red Svetog Nikole Varaždin.

Srednjovjekovni sajmovi koje organizira ovaj viteški red služe tome da se posjetitelji, između ostalog, upoznaju i s povijesti i kulturom ovih krajeva te da saznaju sve što ih zanima o tom razdoblju. Zato su tu članovi viteškog reda koji su uvijek na raspolaganju za prezentaciju i upite. 

- Na dan grada Varaždinskih Toplica došli smo prikazati ljudima tradicioalne srednjovjekovne vještine mačevanja, pucanja dugim tradicionalnim europskim lukom i strijelama, izradu tradicionalnih predmeta od kože i borbene vještine - objasnio je Luka Borščak, tajnik viteškog reda sve Nikole Varaždin

Udruga je osnovana  krajem 2011. godine u Varaždinu, a osnovali su je tradicionalni strijelci iz kluba Cekin. Ideja se vrlo brzo proširila i uskoro je Udruga počela promivirati kulturu i povijest srednjeg vijeka u cijeloj Hrvatskoj, ne samo streličarstva, nego i način života, borbene tehnike, izrada oružja i sl.

- Organiziramo ovakve sajmove, ali posjećujemo i druge Udruge i gradove. Neki su nastupi kratki od po nekoliko sati, a neki znaju trajati i po tri dana - dodaje Luka te odlazi natrag na livadu održavati radionicu streličarstva.

Kako je izgledalo na ovom malom, ali zanimljivom srednjovjekovnom sajmu, pogledajte na sljedećim fotografijama:

 

Komentari