Bliže se upisi u srednje škole, stoga je ravnatelj Nikola Žganec rekao nešto više o Srednjoj školi Novi Marof, ali i o novim pogodnostima.

Srednja škola Novi Marof je škola koja se  afirmirala u sektoru ekonomije (smjer ekonomist) i trgovine (smjer prodavač) te u području opće gimnazije. Među prvima je energetski obnovljena, suvremeno opremljena te svojim učenicima nudi pregršt aktivnosti sukladno njihovim afinitetima. Učenici postižu odlične rezultate na raznim županijskim, državnim te međunarodnim natjecanjima. Škola posjeduje Centar izvrsnosti za komunikaciju te vlastitu meteorološku stanicu koja se koristi prvenstveno za rad fakultativne nastave. Učenici kroz izvannastavne aktivnosti planinare, glume, volontiraju, sviraju, fotografiraju, snimaju emisije, pomažu potrebitima te isto tako kroz svoje izvanškolske aktivnosti ostvaruju razne uspjehe. Nastava se odvija u jednoj smjeni, a od ove godine učenici i njihovi roditelji dobit će još jednu pogodnost.

"Učenike treba pripremiti za potrebe 21. stoljeća"

Uz sve nabrojano, ravnatelj je spomenuo i ulazak škole u CARNET-ov projekt "e-Škole" Razvoj sustava digitalno zrelih škola (II. faza)” koji će se provoditi do 2022. godine.

- Tijekom projekta osigurat će se adekvatna infrastruktura, oprema i e-usluge, a važan dio ovog projekta je obrazovanje odgojno-obrazovnih djelatnika za razvoj digitalnih kompetencija. Osviješteni smo te naše učenike pripremamo za potrebe 21. stoljeća, a jedan od preduvjeta je svakako da i odgojno-obrazovnim djelatnicima omogućimo razvoj digitalnih kompetencija potrebnih za provedbu suvremene nastave i obrazovanje budućih digitalno kompetentnih učenika - rekao je ravnatelj Žganec, te dodao kako su anketirali učenike te došli do spoznaje kako ne posjeduju svi vlastito računo.

- Nakon znatnih ulaganja Ministarstva znanosti i obrazovanja u opremanje škola, nakon što je svaki odgojno-obrazovni djelatnik u našoj školi (u sklopu projekta Podrška provedbi Cjelovite kurikularne reforme „Škola za život“) preuzeo prijenosno računalo za rad, u suradnji s Gradom Novim Marofom, dogovoreno je da će Grad financirati i dodijeliti i svakom novom upisanom učeniku prijenosno računalo. Računala i dodatna oprema, zajedno s pratećom programskom podrškom, postali su dragocjeni i nezaobilazni alati u svim sferama društvenog života, stoga je i naša obaveza da svima damo jednaku šansu.- istaknuo je ravnatelj Žganec, istaknuvši kako mladi danas moraju imati vještinu da sami sebi stvore posao, da budu fleksibilni, a tehnologija daje mnogo mogućnosti.

- Većina poslova 21. stoljeća zahtijeva razumijevanje i primjenu računalne znanosti s ciljem što veće produktivnosti i konkurentnosti. U Varaždinskoj županiji je vrlo visok standard obrazovanja, stoga uz svu opremljenost škola i nastavnika, želimo kvalitetnim prijenosnim računalom omogućiti i našim učenicima da se samostalno, odgovorno, učinkovito i primjereno koriste digitalnom tehnologijom za učenje, život i rad u društvu koje se vrlo brzo mijenja - rekao je ravnatelj.

Komentari

19.02.2020. 09:46h Zadnja izmjena: 19.02.2020. 09:52