Srednji vijek ponovno u modi - i vlasnici Medikola kupuju dvorce

Objavljeno: 04.05.2011. 09:59

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:09

Foto: dnevno.hr

Kako su se nakon unosnog ugovora s HZZO-om u Polikliniku Medikol počeli slijevati milijuni, umjesto gradnji neuspješnih imitacija, obitelj Rajković si je odlučila priuštiti pravi dvorac.

Zakupom osječkog dvorca Pejačević, obitelj Rajković, vlasnici nažalost po aferama poznate Poliklinike Medikol, napokon su za 5 milijuna eura dobili i autentični dvorac s početka 19. stoljeća, piše portal Dnevno.hr.

Naime, poduzetnička obitelj iz Čakovca izgleda, ima sklonost prema tim drevnim građevinama. Tako, osim kuće u kojoj žive, većina Medikolovih klinika nalikuje na dvorce, kao i prva ordinacija koju su sagradili na imanju roditelja Ivanke Trstenjak -Rajković.

>> Dvorac Barbare Bešenić kod Ljubešćice građen bez dozvola

Kičasti objekt

- Radi se o pomalo kičastom objektu koji odudara od arhitekture okolnih stambenih i poslovnih građevina. Izdignuti dio uistinu nalikuje na kulu nekog dvorca. Sve u svemu, arhitektonski podosta promašeno - ocjenjuje Medikolvu polikliniku, koju je obitelj Rajković izgradila na starom čakovečkom Sajmištu, Ognjen Ravilčić, zagrebački arhitekt i vlasnik istoimenog arhitektonskog studija.

Slično zdanje, koje podsjeća na dvorac, nalazi se i u zagrebačkoj Voćarskoj ulici. Poliklinika Medikol tamo je smjestila svoju zagrebačku podružnicu.

Pravi dvorac

No, kako su se nakon unosnog ugovora s HZZO-om, u Polikliniku Medikol počeli slijevati milijuni, umjesto gradnji neuspješnih imitacija, obitelj Rajković si je odlučila priuštiti pravi dvorac.

Za 3,7 milijuna kuna zakupili su osječki dvorac grofovske obitelji Pejačević. Uz to preuzeli su i potpunu obnovu tog velebno zdanja koja će koštati dodatnih 1,3 milijuna kuna.

- Radi se o zaštićenom kulturnom dobru sagrađenom 1801. godine u baroknom stilu s elementima neoklasicizma. Dvorac se s pripadajućim zemljištem prostire na 20.000 četvornih metara, a pripadajući objekti zauzimaju 2500 kvadrata. Za njega se prije obitelji Rajković interesirao bračni par iz Velike Britanije ali su odustali zbog cijene koja im je bila previsoka - kaže Marijan Matijević iz agencije Ljubek nekretnine koja je posredovala u prodaji dvorca Medikolu.

U obnovljenom srednjevjekovnom zdanju, prema najavama iz Medikola, u srpnju ove godine počet će s radom Poliklinika za rano otkrivanje karcinoma.

Više na Dnevno.hr

Komentari