Stanari POS-a najavili prosvjed i poručili: Gradski stanovi posluju netransparentno

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 13.09.2013. 16:22

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Foto: Andrej Svoger / VT

Upravno vijeće JUGS-a jučer je donijelo odluku da Javna ustanova Gradski stanovi Varaždin mora objaviti popis kupaca stanova POS-a.

Udruga stanara POS Varaždin pak ne vjeruje tim obećanjima pa prenosimo dio njihovog priopćenja u kojem imaju brojne zamjerke na poslovanje JUGS-a i na obećanja gradonačelnika Habuša.

- Povodom nedavnih objava po medijima te stvarnim događajima koji su vezani uz JUGS te izgradnju POS stanova u Vilka Novaka željeli bismo javnost upoznati sa slijedećim činjenicama te ukazati na netransparentno poslovanje jedne gradske ustanove koja raspolaže sa jednom od najvećih stavki iz proračuna grada, a i države.

Početkom lipnja na adrese kupaca započeli su stizati Aneksi ugovora o kojima smo već govorili da su "lihavski" na način da se za sva buduća kašnjenja JUGS ograđuje, da ih kupci ne mogu kasnije tužiti za nastalu materijalnu u nematerijalnu štetu, da kupcima stanova nudi penale, ali sa kasnijom isplatom  kamata  po  nekoliko  mjesecu  ugovorene  izgradnje  (npr.  kupac  treba  useliti  u  stan 31.12.2012., a JUGS mu nudi kamate na penale od 02.04.2013.).

Obzirom da smo kao Udruga odbili potpisati takve anekse, angažirali smo odvjetnički ured koji će nas zastupati. Putem odvjetničkog ureda poslan je naš prigovor na Aneks te su poslani naši zahtjevi. Mjesec dana nakon toga naš odvjetnički ured zaprimio je dopis od strane JUGSa da je na 13. sjednici Upravnog Vijeća JUGSa, Upravno vijeće odlučilo da slažu sa našim zahtjevima te da će individualno pristupiti svakom kupcu te ga pozvati na potpisivanje novih aneksa. U  ponedjeljak  26. kolovoza 2013.  predsjednik  Udruge  s  kupcem  jednog  od stanova posjetio je JUGS te upitao Vladimira Kukeca kada kupci stanova mogu očekivati nove anekse na što je on odgovorio da ih neće dobiti već da za njih vrijedi i dalje predugovor koji su potpisali još prije dvije godine.

Također je vrlo striktno naglasio da će zgrada A1 biti gotova do 30. rujna 2013., a B1 do 30. studenog 2013. dok za zgradu A2 ne znaju ni približan datum, iako su se svi u predizbornoj kampanji gotovo kleli (gradonačelnik, JUGS i izvođači) da će i ta posljednja zgrada A2 biti godova do kraja godine, odnosno do 31.12.2013. Tim svojim postupkom ponovno su obmanuli sve kupce, a isto tako i građane grada Varaždina. Obzirom da takvo ponašanje gradonačelnika nije
prihvatljivo ni u kom slučaju jer bi on trebao biti "Stup društva i uzor budućih generacija", tražimo i od njega da podnese ostavku jer očito ne može kontrolirati svoje zaposlenike.

Budući da od ravnatelja JUGSa već godinu dana nismo dobili nikakvu istinitu informaciju već samo obmane i ovog puta obratili smo se gradonačelniku sa zahtjevom za hitnim sastankom. Deset dana nakon našeg zahtjeva putem e-maila i brojim pozivima za sastankom na e-mail udruge stigao je email od tajnice da gradonačelniku proslijedimo pitanja na koja će nam on tada odgovoriti. Ovim postupkom gradonačelnika postavlja se pitanje: 'Zar se on doista boji svojih građana?', što je vrlo sramotno, iako je na posljednjem sastanku kada su bili prisutni brojni mediji kao i predstavnici JUGSa te izvođača vrlo striktno napomenuo da mu se u bilo kojem trenutku možemo javiti te da će nas primiti i saslušati.

Osim navedenih problema u ovom slučaju pojavio se i još jedan no mnogo veći problem. To je otkaz predugovora o kupnji stana na koji kupci POS stanova imaju pravo u slučaju kašnjenja s izgradnjom. Kako od radnika na gradilištu dobivamo vrlo "žalosne" informacije da će zgrada B1 biti završena tek polovicom slijedeće godine, od JUGSa kao prodavatelja stanova, zatražen je odgovor na koji  način  kupci koji će odustati  od kupnje stanova mogu  zatražiti povrat  svojih uplaćenih sredstava.

Od strane JUGSa nam je rečeno da za to kupci moraju dati zahtjev te da će se JUGS očitovati po tom zahtjevu. Na naše konkretno pitanje JUGSu hoće li kupci dobiti uplaćena sredstva natrag i u kojem vremenu, od JUGSa se ne dobiva konkretan odgovor te se postavlja pitanje hoće li kupci  morati  angažirati  odvjetnika  te  podići  privatne  tužbe  protiv  JUGSa  i  grada  kao  njegova osnivača za povrat svojih ionako teško zarađenih novaca.

Ovim putem želimo dati gradonačelniku i JUGSu do znanja da naša pravna bitka tek počinje, a pitanja koja je tražio dostavljamo njemu i medijima - stoji u priopćenju Udruge stanara POS-a.

Kako je Upravno vijeće JUGSa jednoglsno izglasalo da ravnatelj JUGSa u roku osam dana mora objaviti listu  kupaca  POS  stanova,  Udruga  poziva  sve  građane  i medije  koji  imaju  ikakva  saznanja  o preskakanju reda prvenstva kupnje ili posjeduju liste reda prvenstva za kupnju stanova po POS programu od 1. faze u Jalkovečkoj do danas, da kontaktiraju udrugu ili  pošalju na e-mail Udruge: [email protected].

Udruga će uz već dobavljene  liste,  pregledati  sve liste te ih usporediti s kupcima te će sve eventualne nepravilnosti prijaviti nadležnim institucijama.

Udruga stanara POS Varaždin nezadovoljna razvojem situacije ponovo je najavila štrajk za četvrtak 19. rujna u 10 sati na Korzu.

Komentari