Stanje sigurnosti na radu u Varaždinskoj županiji - dobro

Objavljeno: 02.06.2011. 13:56

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:10

Inspektori rada bili su vrlo zaposleni na području Varaždinske županije prošle godine. Obavili su ukupno 548 nadzora kod poslodavaca na mjestima rada te su u donijeli 157 rješenja o 198 zabrana korištenja sredstava rada, zabrana opasnih postupaka i naređenja o udaljavanju radnika s poslova za koje ne ispunjavaju propisane uvjete. Protiv četiri osobe podnijeli su tri kaznene prijave.

Državni inspektor zaštite na radu Rudolf Kolarić istaknuo je na sjednici Gospodarsko socijalnog vijeća Varaždinske županije da su inspektori rada u Varaždinskoj županiji, sukladno odredbama Zakona o Državnom inspektoratu i Zakona o zaštiti na radu te drugim propisima, svoje aktivnosti prošle godine usmjerili na provedbu propisa o sigurnosti i zaštiti zdravlja radnika kod poslodavaca kod kojih su se događale smrtne, teške i skupne ozljede na radu, kod poslodavaca kod kojih su dijagnosticirane profesionalne bolesti radnika, kod poslodavaca koji su učestalo imali štetno događaje s lakšim posljedicama, kod poslodavaca na gradilištima i radilištima te kod poslodavaca u rizičnim djelatnostima, odnosno u poljoprivredi, skladištenju, prerađivačkoj industriji, zdravstvenoj zaštiti i opskrbi električnom energijom.

Prošle su godine inspektori izvršili 37 nadzora kod poslodavaca kod kojih su se dogodile ozljede na radu te još 38 nadzora kod poslodavaca protiv kojih su radnici podnijeli podneske žaleći se na uvjete sigurnosti na radu.

Kolarić je stanje sigurnosti i zaštite na radu ocijenio dobrim.

- Godišnje registriramo samo jedan do dva smrtna slučaja na radu no bile je i godina kada nismo imali ni jedan slučaj i to nas veseli. Na razini države godišnje se dogodi oko 40 nesreća sa smrtnom posljedicom na radu i po tome se vidi da je kod nas sigurnost radnika na visokom nivou – istaknuo je Kolarić.

Predsjednik Odbora zaštite na radu Sindikata graditeljstva Hrvatske Ljubomir Pintarić upozorio je međutim da je, unatoč činjenici da se stanje u proteklih godinu dana popravilo, stanje u zaštiti na radu, pogotovo u građevinskoj industriji, još uvijek zabrinjavajuće. Prema podacima SGH prošle je godine u Hrvatskoj na radu ozlijeđeno 13 588 radnika, od čega 674 na području Varaždinske županije.

Naglasio je da stanje zaštite na radu najviše zabrinjava u području graditeljstva jer je u toj djelatnosti zabilježeno najviše smrtnih slučajeva.

- Ukupno se na području Hrvatske u branši graditeljstva prošle godine dogodilo 1335 ozljeda na radu, od čega je na žalost bilo i 11 smrtnih slučajeva. Uzrok tih smrtnih slučajeva bilo je izvođenje radne operacije na način protivan pravilima zaštite na radu, konkretno pad radnika s visine – naglasio je Pintarić.


Komentari