Istražili smo: Je li Stanoing neovlašteno koristio pričuvu?

Objavljeno: 14.02.2012. 13:53

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Na poticaj naših čitatelja, koji su iz nerazumljivih razloga željeli zadržati svoju anonimnost, istražili smo što se događa sa najvećim upraviteljem zgrada u Varaždinskoj županiji, tvrtkom Stanoing.

Predstavnici suvlasnika stanova u nekoliko zgrada u POS naselju u Jalkovečkoj ulici u Varaždinu, koji su željeli ostati anonimni, tvrde da se njihov upravitelj zgrade, tvrtka Stanoing, u protekle dvije godine neovlašteno, u obliku pozajmica, koristio novcem koji su stanari uplaćivali za pričuvu.

Ističu da je većina novca, nakon što su pokrenuli istragu vezano uz taj slučaj, vraćena, no ipak naglašavaju da vjeruju da se radi o kaznenom djelu.

Stanari: Stanoing je bez našeg znanja posuđivao novac

Kako kažu, godišnje svaka zgrada prikupi od 100 do 150 tisuća kuna za pričuvu, a Stanoing je od svake zgrade godišnje „posuđivao“ oko 50 tisuća kuna u više manjih isplata i to bez znanja vlasnika stanova.

- Pričuva je strogo namjenski novac koji se smije koristiti isključivo za održavanje zgrade, dakle za izdatke kao što su troškovi električne energije u zajedničkim prostorijama, potrebne popravke i slično. No, Stanoing je taj novac koristio za nešto drugo. Nakon što smo otkrili da novca nema na računima za pričuvu i kamo je otišao, većinu novca su nam vratili, ali to ne umanjuje činjenicu da su se neovlašteno, bez našeg znanja, koristili tim novcem - ističu suvlasnici stanova u Jalkovečkoj optuživši Stanoing da je sve pokušao zataškati.

- Naša istraga je počela prošle godine nakon što smo zamijetili da se ne rješavaju neki sitni popravci te da se kasni s isplatama izvođačima i dobavljačima. Otišli smo u Stanoing i tražili da nam izlistaju stanje na računu za pričuvu. Umjesto toga dobili smo nekakav njihov izvještaj po kojem je sve bilo u redu. No, inzistirali smo na tome da nam pokažu izvode iz računa i kad smo napokon to dobili shvatili smo da na računima umjesto nekoliko desetaka tisuća kuna ima tek nekoliko tisuća kuna. Daljnjim kopanjem došli smo do dokaza da je Stanoing uzimao novac sa računa za pričuvu u obliku pozajmica - rekli su nam predstavnici suvlasnika.

Zbog toga su, tvrde, podnijeli i kaznenu prijavu protiv Stanoinga.

Brumen: Novac je pozajmljen uz kamatu i važeći ugovor

Nakon što su o rezultatima svoje „istrage“ obavijestili Stanoing, iz te tvrtke su ih izvjestili da su na pozajmice imali pravo temeljem ugovora o upravljanju zgradama te da će im novac uskoro biti vraćen.

To nam je ispričao i direktor tvrtke Stanoing Eduard Brumen.

- Riječ je o sistemu solidarnosti od kojeg ćemo izgleda morati odustati. Naime, Stanoing upravlja sa više od 400 zgrada pa smo zato sa svim zgradama ugovorili da, u slučaju da na nekoj zgradi u tekućoj godini nisu potrebni neki veći zahvati, da se dio novca od pričuve može koristiti za zahvate na nekoj drugoj zgradi gdje ti zahvati premašuju iznos pričuve. Tako smo u nekim zgradama pozajmili novac od pričuve i na taj način pomogli stanarima neke druge zgrade da otklone probleme. Naglašavam, taj novac nismo uzeli nego pozajmili i to uz kamatu i taj novac se vraća. I ponavljam, sve to je dogovoreno ugovorom o upravljanju zgradom - rekao nam je Brumen dodavši da je simptomatično da je to odjednom postao problem u trenutku kad se na tržištu pojavilo nekoliko novih upravitelja zgradama.

- Sistem solidarnosti na opisani način funkcionira već 15 godina i nikad sa ni jednom zgradom nismo imali nikakav spor oko toga. A sad odjednom, u trenutku kad se na tržištu pojavilo nekoliko novih upravitelja zgradama, to postaje problem. Otvoreno mogu reći da traje „lov na zgrade“ i da se naša konkurencija koristi svim metodama da dođu do što više zgrada - poručio je Brumen dodavši da im je konkurencija plasiranjem raznih afera uspjela otkinuti „dio kolača“ ali da se unatoč tome Stanoing neće koristiti istim metodama.

- Mi još uvijek upravljamo sa više od 400 zgrada i naši klijenti su zadovoljni. Bilo je i prije slučajeva u kojima su neke zgrade raskidale ugovore s nama pa su se ubrzo vraćale. Neka ljudi sami ocijene tko je bolji upravitelj. Mi nikome nećemo govoriti što je bolje za njih i zadržat ćemo dostojanstvo i nećemo se koristiti istim metodama kao naša konkurencija - poručio je Brumen dodavši da je još jedna lažna informacija koju je proširila njihova konkurencija i to da je Stanoing u financijskim problemima.

- Nismo u ništa boljoj ili lošijoj financijskoj situaciji u odnosu na ostalo gospodarstvo. Istina, ugrožena nam je likvidnost ali ostaje činjenica da smo i pretprošlu i prošlu godinu završili sa dobiti. U ovom trenutku smo u postupku izgradnje čak 400 novih stanova. To su višemiljunski poslovi i mi idemo dalje našim tokom - tvrdi Brumen.

Komentari