Stariji od 65 godina gotovo da ne obolijevaju od gripe

Piše: evz / VLM

Objavljeno: 26.01.2011. 13:33

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:07

Foto: -

U Varaždinskoj županiji od početka epidemije, od gripe je oboljelo 373 osoba. Većina oboljelih su mlađi od 30 godina, a preostali oboljeli nisu stariji od 65 godina.

- Stariji od 65 godina gotovo da ne obolijevaju, a vjerojatno je riječ o postojanju imuniteta stečenim cijepljenjem ili prirodnim putem - objasnila je dr Dr. Katica Čusek Adamić, voditeljica Higijensko-epidemiološke djelatnosti varaždinskog Zavoda za javno zdravstvo.

Prema podacima iz zagrebačkog Nacionalnog laboratorija za influenzu, u svim analiziranim uzorcima izoliran je pandemijski virus gripe A H1N1, virus takozvane "svinjske gripe".

U Varaždinskoj županiji i nitko od oboljelih nije imao teže komplikacije niti smrtnog slučaja.

Bilanca epidemije diljem Hrvatske

Osam smrtnih slučajeva odraslih ljudi s različitim kroničnim bolestima, u kojih je bio dokazan i virus svinjske gripe A H1N1, četrdesetak zaraženih liječenih u jedinicama za intenzivnu njegu te oko osam tisuća službeno registriranih koji su gripu preboljeli – službena je bilanca dosadašnje epidemije gripe.

Mnogo je više zaraženih virusom svinjske gripe A H1N1 koji nisu evidentirani, a kako se približavamo vrhuncu epidemije, oboljelih je sve više i u danu imamo oko 500 novih slučajeva, rekla nam je prof. Ira Margan-Gjenero, voditeljica epidemiologije u HZJZ-u.

Usporedbe radi, u prošloj pandemijskoj sezoni gripe u Hrvatskoj je bilo 58.225 prijavljenih slučajeva i ukupno 32 smrtna ishoda.

Agencija VLMKomentari