potpisani ugovori

Stiže 60 milijuna kn iz EU-a za centre kompetentnosti u Medicinskoj školi i SŠ Arboretum Opeka

U Varaždinsku županiju stiže prvih 60 milijuna kuna iz EU fondova za rekonstrukciju i dogradnju dva regionalna centra kompetentnosti u strukovnom obrazovanju
Objavljeno: 14.02.2020. 18:15

Zadnja izmjena: 14.02.2020. 18:26

U Varaždinsku županiju stiže prvih 60 milijuna kuna iz EU fondova za rekonstrukciju i dogradnju dva regionalna centra kompetentnosti u strukovnom obrazovanju, za inovativne zdravstvene tehnologije pri Medicinskoj školi Varaždin te u poljoprivredi pri Srednjoj školi Arboretum Opeka Vinica.

Uručivanje ugovora o dodjeli bespovratnih EU sredstava održano je danas, 14. veljače, u Tehničkoj školi u Čakovcu.

- Jedini smo Europski centar za darovite u Hrvatskoj, a sada postajemo i centri izvrsnosti u strukovnom obrazovanju u područjima zdravstva i poljoprivrede. Ovo je prvih bespovratnih 60 milijuna kuna kojima će biti rekonstruirana i dograđena Medicinska škola za potrebe Regionalnog centra inovativnih tehnologija u zdravstvu te će biti rekonstruiran dvorac Opeka u Vinici za potrebe Regionalnog centra u poljoprivredi. Očekujemo i dodjelu još gotovo 100 milijuna kuna za samu uspostavu i opremanje dvaju centara kompetentnosti – istaknuo je zamjenik župana Tomislav Paljak.


Medicinska škola Varaždin postat će referentni edukacijski centar iz područja medicine za cijelu Hrvatsku, ali i zapadnu Europu. - Ovo je povijesni dan za Medicinsku školu u Varaždinu. Projektom će biti dograđena 2.323 kvadrata, čime ćemo raspolagati s dvostruko više prostora nego danas. – rekla je ravnateljica Medicinske škole Mirjana Grabar-Kruljac.


Pri Srednjoj školi Arboretum Opeka bit će uspostavljen Regionalni centar kompetentnosti u poljoprivredi koji je važan za cijelu regiju, kao i državu. Dvorac Opeka će biti u potpunosti rekonstruiran, a u njemu će se nalaziti niz novih i važnih sadržaja. - Projektom je predviđeno uređenje smještajnih kapaciteta za učenike, predavače i pedagoško osoblje, ukupno 50 kreveta. Uz to, u dvorcu će se nalaziti genetska baza sjemena, laboratorij za analizu tla, vina, octa, meda i biljni ulja, centar za floristiku, učionica i praktikum za dendrologiju (znanost o poznavanju drvenastog bilja), vinski praktikum, vinski podrum, kušaonica vina, a bit će uređeni i prostori za novi predmet, projektiranje i dizajniranje okućnica, vrtova i parkova – uređenje eksterijera – rekla je voditeljica Centra Marina Šmidlehner.

 

Komentari