Stiže novo pogoršanje vremena, nestabilno i svježe do kraja tjedna

Objavljeno: 13.08.2014. 09:52

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: ilustracija - Andrej Švoger

Razdoblje pravog ljetnog vremena, koje je konačno stiglo krajem prošlog tjedna, ipak neće dugo potrajati.

Naime, prema prognozi Crometeo tima, bliži nam se nova ciklona koja donosi nestabilno vrijeme. Srijeda bi još mogla većim svojim dijelom izdržati suha i vrlo topla, uz dosta sunčanog vremena, povremeno uz umjerenu naoblaku. Tek prema večeri će opet postojati mogućnost za kratkotrajan pljusak s grmljavinom, osobito u zapadnijim područjima, najavljuju Crometeovci.

To će biti uvod u novo nestabilno razdoblje koje očekujemo od četvrtka. Nova ciklona donijet će nam više oblaka uz povremenu kišu ili pljuskove praćene grmljavinom, a uz hladniji sjeverni vjetar, ponovno će i osvježiti. Temperatura zraka spustit će se za 7 do 10 Celzijevih stupnjeva i tijekom četvrtka će se kretati između 20 i 24 Celzijeva stupnja.

Slično svježe i nestabilno vrijeme će se zadržati i do kraja tjedna. Nad naše područje prelit će se veća količina hladnijeg zraka pa će temperatura zraka više nalikovati rujnu nego kolovozu. Mjestimice može biti kraćih pljuskova, a i dalje će nam puhati umjeren vjetar sjevernih smjerova. Temperatura zraka u jutarnjim satima past će na oko 15°C, a najviša dnevna u oblačnijim danima samo malo iznad 20°C, a uz sunce možda dođe i do 25 Celzijevih stupnjeva.

Crometeo tim podsjeća kako se u pučkoj meteorologiji blagdan Velike Gospe smatra prekretnicom ljeta. Obično se sredinom kolovoza u našim krajevima dogodi izražen prodor oceanskog zraka koji "otpuše" ono pravo ljeto. Iako i nakon ovog blagdana često bude vrućina, one u pravilu nisu ni tako dugotrajne ni intenzivne kao do tada.

Komentari