Stjepan Cvek: Možemo i do trećeg mjesta na tablici

Objavljeno: 19.01.2011. 15:52

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:07


Nakon devet godina u klub se vraća Stjepan Cvek, dugogodišnji direktor NK Varteksa. Javio se doduše na natječaj za direktora kluba, no u klubu je procijenjeno da je najbolje natječaj poništiti, Cveka postaviti na mjesto sportskog direktora.

- Ja sam se ionako najviše bavio sportskom problematikom, a Janžek je i ranije bio direktor, pa je bila očito procjena bila da je tako najbolje – rekao nam je u uvodu Cvek.

Za one koji ne znaju Cvek je jedan od rodonačelnika ideje o varaždinskom nogometnom prvoligašu. Uvijek u ovim situacijama stavljamo «jedan od...» jer se varaždinski nogometni duhovi često uzbude ako se nekog navodi prvog, a nekog posljednjeg...sve se u varaždinskoj nogometnoj priči zapravo poremetilo od pogibije Anđelka Herjavca, na ljeto 2001. godine.

Cvek je tada bio sportski direktor, Varteks je trebao «jurnuti» prema prvoj tituli za prvaka, no na kraju se sve završilo razočaravajućim porazom u finalu kupa te tek četvrtim mjestom na tablici. U povijest kao prvi, i zasad jedini klub koji je osvojio naslov prvaka, a nije Hajduk ili Dinamo, upisao se NK Zagreb. Bila je to i posljednja sezona u klubu za Stjepana Cveka, koji je na ljeto 2002. godine podnio ostavku na mjesto sportskog direktora.

Spriječiti da klinci odlaze u druge klubove prerano

Vratili smo se ipak u sadašnjost i zamolili Cveka da nam nagovijesti neke od prvih poteza koje će «povući» kao sportski direktor?

- Mislim da s prvom ekipom nema prevelikih problema, tu stvari dobro funkcioniraju, a u prvom redu se mislim pozabaviti školom nogometa i proizvodnjom igrača. Jedna od najvažnijih stvari svakako je i uspostavljanje ozbiljne suradnje sa NK Slobodom, bez koje ne može biti razvoja niti naših igrača niti tog kluba, što mora biti dugoročni interes NK Varaždina i varaždinskog nogometa.

U proteklih nekoliko sezona u klubu, iz nekad najbolje omladinske škole u državi, otišli su neki od igrača s 13, 14, 15 godina, u Dinamo, Slaven Belupo i ostale klubove. Odlazak takvih «nebrušenih dijamanata», indirektno znači i veliki gubitak u financijskom smislu?

- To je točno, iako se prodaja nekih igrača već u mlađoj dobi neće moći izbjeći. U svakom slučaju moramo pokušati spriječiti da odlaze prerano, odnosno napraviti sve što je u našoj moći da zadržimo te klince što je duže moguće. Upravo zato moramo se pozabaviti svlačionicama, moramo se pozabaviti ambulantom, rasvjetom, konačno i trećim igralištem na pomoćnom travnjaku, koje je raskopano od 2003. godine.

Osim mladih, za «budzašto» se prodaju i najbolji klupski igrači. Nekad je varaždinski prvoligaš radio milijunske transfere, a danas je sretan ukoliko dosegne 100 tisuća eura. Kako to spriječiti?

- Naravno da se to mora popraviti te ćemo učiniti sve da dosegnemo što je moguću višu cijenu na tržištu, iako je kriza uzela maha i na nogometnom tržištu. Pokušat ću obnoviti suradnju s Markom Naletilićem, koji je ipak ostvario najveće transfere za naš klub, primjerice Bjelanovića i Vugrinca.

ŽNS Varaždin i NK Varaždin moraju biti na "istoj liniji"

Ono što koči varaždinskog nogometnog prvoligaša sve ove godine svakako su poremećeni odnosi među najistaknutijim varaždinskim nogometnim «facama». Uvijek postoje neke polarizirane strane, klanovi, a sve se opet aktualiziralo oko izbora predsjednika HNS-a, gdje je ŽNS bio na jednoj, a klub na drugoj strani?

- Neki međuljudski odnosi su već neko vrijeme narušeni, i tu teško da može biti pomaka. Velika mi je želja da smo i Savez i mi na istoj strani, naravno. Mislim da NK Varaždin mora i može više sudjelovati u radu Saveza.

Može li se Varteks vratiti na «staze stare slave» iz devedesetih?

- Baš na tu razinu, da se borimo za naslove i trofeje kupa, realno, to je teško očekivati. Tih godina bila je prava euforija u Varaždinu, no ne smijemo zaboraviti da su glavni sponzori bile tvrtke koje danas praktički ne postoje, Varteks, Autobusni promet i Varaždinska banka. Da li možemo napredovati, to svakako možemo, jer kada pogledate današnju ligu, izuzev Dinama i Hajduka, nema nekih prevelikih razlika.

Rezultatima, igračkim kadrom i poslagivanjem kluba vratiti gledatelje

Kako vratiti gledatelje na stadion?

- U prvom redu dobrim rezultatima, domaćim igračkim kadrom i poslagivanjem kluba u organizacijskom i marketinškom smislu.

Dugi niz godina ste partneri i prijatelji s Brankom Ivankovićem, s kojim ste, u suradnji s Tomislavom Vrbnjakom i pokrenuli TTS centar. Tu ste se razišli, no i dalje ste partneri u nekim drugim poslovima i prijatelji. Znači li vaš dolazak u klub i nagovještaj njegovog povratka?

- Koliko znam, nakon nekoliko godina, on planira i završiti trenersku karijeru, te se vratiti doma. Sigurno da će njegov povratak bili lakši, a i logično je da se na neki način angažira u našem klubu.

Mi smo mu samo poželjeli mnogo sreće, jer u najmanju ruku, treba mnogo hrabrosti za taj potez, s obzirom na brojne probleme nagomilane posljednjih godina.

U klubu su najavljena i dodatna kadrovska pojačanja, u prvom redu u novom Izvršnom odboru, sve kako bi se olakšalo funkcioniranje varaždinskog nogometnog prvoligaša. O svemu će više riječi biti na skupštini kluba, koja bi trebala biti negdje u veljači.



Komentari