STOLNOTENISKI KLUB STARR VARAŽDIN

STK Starr, pojačan s tri nova igrača kreće u obranu naslova prvaka Hrvatske i napada Srednjeeuropsku Superligu

Objavljeno: 23.09.2018. 09:44

Zadnja izmjena: 23.09.2018. 09:45

Ronald Ređep predsjednik i igrač STK Starr iz Varaždina, aktualnih prvaka države u stolnom tenisu najavljuje sljedeću sezonu u seniorskoj konkurenciji. Prvi susreti u Superligi su na rasporedu sljedećeg vikenda, a turnir HSTS-a u pojedinačnoj konkurenciji za mlade igraju se već od kraja kolovoza.

-   29. rujna igramo prvu utakmicu protiv povratnika u Superligu STK Zadar, kojima je grad financijski pomogao da se vrate u Superligu te im uredio njihovu legendarnu dvoranu. Bit će to pravi mali derbi. Mi smo praktično trenirali  bez stanke i pripremali se cijelo ljeto u Varaždinu iako smo imali problema s dvoranom za trening igrača mlađih starosnih kategorija. Naime, još uvijek, iako smo državni prvaci i u gradu Varaždinu ima mnogo dvorana,  nemamo kontinuirano raspoloživu dvoranu za trening i to nam često stvara probleme kod organizacije treninga. S nama su trenirali kvalitetni igrači iz Hrvatske, Slovenije i Kine koji dođu u Varaždin radi dugogodišnje suradnje i kvalitetnog treninga.Gosti igrači uvijek sami plaćaju svoje troškove boravka u gradu, a besplatno treniraju i s našim mladim igračima.

Kakav je igrački kadar za narednu sezonu?

-Za sljedeću sezonu pojačali smo igrački i trenerski kadar jer imamo sve više obaveza koje nam dolaze zbog odličnih rezultata i kvalitete igre. Pristupio nam je  engleski reprezentativac Andrew Baggaley i kao trener njegov brat  Stephen. Andrew je i dvostruki svjetski prvak u Ping Pongu koji kao nova disciplina iz godine u godinu povećava broj igrača. Njegova želja je da igra samo najvažnije utakmice kako bi mogao igrati više pojedinačnih Pro tour turnira kroz koje bi pokušao skupiti bodove za OI u Tokiju.Varaždin mu je idealna destinacija zbog kvalitete treninga i internacionalnih igrača koji dolaze na pripreme kod nas, a važan mu je i dobar položaj grada, prometna povezanost, a posebice blizina aerodroma.Ove sezone nastupamo u 4 natjecanja (muška ekipa) HEP Superliga, Srednjeeuropska superliga, Hrvatski kup i ETTU kup. Za nas će ove sezone igrati i U21 reprezentivac Irana Shorosh Amiri Nia. Prisupio nam je na temelju dogovora s Iranskim stolnoteniskim savezom, a dolazi na tzv. na sportsko usavršavanje.Trenira i boravi u njemačkom stolnoteniskom centru, a kod nas će povremeno boraviti i nastupati. Shorosh nam je interesantan zbog povezivanja s Iranom, a smatramo ga i dugoročnim rješenjem za klub. Osim njih dvojce, s nama će biti i budući američki reprezentativac Zhang Kai. On je također tražio bazu u Europi i uz pomoć našeg sportskog direktora Matthiasa Landfrieda  predstavili smo mu naše projekte i ciljeve te je direktor reprezentacije USA dao dozvolu za njegov angažman. Prošlogodišnja ekipa ostala je na okupu. Tan Ruiwu, Zeng Jia i Will Bayley treniraju za novu sezonu.  Uz njih tu su još i naše mlade nade Leon Šantek i Dario Kraljić koji će nastupati za klub i odigrati respektabilan broj utakmica. Naravno, i ja ću ostati u ulozi trenera, ali i igrača.

Kako napreduje vaš rad s mladima?

- Mi nažalost imamo problem sa osiguravanjem osnovnih uvjeta, a to je dvorana za rad s djecom,mladima te invalidima. Više godina smo tražili Zajednicu i Grad za rješenje no nismo se pomaknuli nigdje. Velika sredsta su se izdvajala za pojedine sportove i njihove objekte, popravke dok mi nemamo niti jedan stalan raspoloživ prostor za treninge. U Varaždinu su 3 prvoligaša, a postoji samo 3-4 stola fiksno za igranje svih dobnih skupina. S obzirom na nepostojanje osnovnih uvjeta, gubimo generacije mladih koji počnu sa igranjem stolnog tenisa pa odustanu. Više od 50 djece morali smo odbiti jer nismo mogli kontinuirano trenirati na jednom mjestu, već smo se stalno selili i pronalazili usputna rješenja za prostor. Trenutno pogon mladih izuzetno talentiranih igrača predvodi Leon Šantek koji je već nastupao i za juniorsku reprezentaciju Hrvatske  iako je još kadet. On se odlučio za profesionalnu karijeru i posebno nas veseli što je između Zagreba i Varaždina, izabrao Varaždin. On je perspektiva varaždinskog, hrvatskog europskog ali i svjetskog stolnog tenisa.

Koji su ciljevi ove sezone s obzirom na probleme s kojima se susrećete?

- Ove godine igramo na četiri kolosijeka. Želja nam je ukoliko budemo bez povreda, obraniti titulu prvaka države. Velike šanse imamo i u Srednjeeuropskoj superligi ukoliko budemo kompletni, jer smo ove godine nosioci. Ove sezone liga je još jača jer klubovi u njoj vide priliku za kvalitetne utakmice s ne tako visokim troškovima. Hrvatski kup nam nije prioritet i tu ćemo igrati s mladim igračima.

U ETTU kupu smo visoko rangirani. Mi smo 20. klub u Europi, a prvih 16 igra Ligu prvaka. Kao četvrti nosioci u ETTU kupu imamo velike šanse za visoki plasman.

Osim klupskih aktivnosti vodite Regionalni stolnoteniski centar i Stolnotenisku regiju Sjever, što tamo ima novo?

- Regionalni stolnoteniski centrar Varaždin također vodi STK Starr i ove godine cilj nam je povećati broj članova, no da bismo to uspjeli, trebamo osigurati osnovni preduvjet, a to je dvorana za treninge. Uz pomoć HSTS-a okrenuli smo se poticanju rada u novim sredinama.Imamo dosta upita za pokretanja škola stolnog tenisa u općinama i gradovima naše i Međimurske županije.Imali smo i proljetni kamp HSTS-a u Sv. Martinu, općinom s kojom odlično surađujemo i koja nas često podupire. Terme LifeClass Sv.Martin također su nam jedan od najvećih sponzora i zahvaljujući njima, imamo takve rezultate.  I dalje smatramo i tvrdimo da kriteriji za dodjelu sredstava u Zajednici sportskih Udruga Grada Varaždina nisu pravedni niti su dobro posloženi  i stvarno se nadamo da će se uskoro Zajednica restrukturirati te da će se kriteriji izmijeniti.

Naši domaći igrači nisu zadovoljni tj. razočarani su odnosom prema stolnom tenisu u Varaždinu, dok su kineski igrači jako začuđeni kako financiranje sporta funkcionira  u našem gradu. Stolni tenis je olimpijski sport te jedan od najmasovnijih sportova profesionalno i rekreativno u Hrvatskoj i svijetu. Preko stolnog tenisa otvara se Gradu Varaždinu suradnja s kineskim delegacijama koje su organizirane isključivo njihovim lobiranjem da kineski gospodarstvenici dođu u Varaždin i povežu Kinu s gradom.  STK Starr je državni stolnoteniski prvak, donio je titulu u grad Varaždin i Varaždinsku županiju, a i dalje nema osiguranu dvoranu, kao ni jednu trenersku plaću.

Komentari