projekt "just bike"

ŠTO POVEZUJE LUDBREG I BRITANSKI ST AUSTELL? Javno prikupljanje sredstava za projekt inspiriran ludbreškim

Objavljeno: 04.12.2016. 14:39

Zadnja izmjena: 04.12.2016. 14:41

Župa Bodmin kao i gradić St Austell sa svojih dvadesetak tisuća stanovnika nalazi se u živopisnoj grofoviji Cornwall na samom jugozapadu Engleske. Sama je grofovija omiljena turistička destinacija Britanaca, nešto kao naše primorje - premda Bodmin nije na obali Atlantika.

Odnedavno, zahvaljujući Razvojnoj udruzi Ludbreg, između grada iz naše županije i jednako živopisnog Bodmina postoji i jedna lijepa poveznica. Naime, ludbreška je udruga početkom studenog bila u Cornwallu unutar prekrasnog "Eden project" kompleksa koji kao da dolazi iz budućnosti. Tamo su s mladima iz više zemalja - od Britanije do Turske - sudjelovali u izradi danas popularnih crowdfunding kampanja. Radi se o solidariziranom financiranju projekta prikupljanjem po cijelom svijetu korištenjem internetskih platformi. 

Ludbreški #justBIKE

Ova skupina mladih entuzijasta prepoznala je da je dobro napraviti jedan takav crowdfunding projekt za Bodmin i St Austell. Tamo ljudi puno manje bicikliraju od britanskog prosjeka, iako ima puno pogodnih terena za vožnju na dva kotača. Najčešće se koriste automobili, i to najviše za relacije kraće od 2 km. Stoga se želi uvesti kultura bicikliranja i inspiracija je nađena u ludbreškom projektu #justBIKE. Dakle, i stanovnicima Bodmina postat će dostupni gradski bicikli koje bi onda mogli koristiti na određeno vrijeme za svoja putovanja po gradu i okolici. Za razliku od Ludbrega, u kojemu je projekt već krenuo, još traje crowdfunding kampanja za Bodmin. Ali uskoro, kad stanovnici ovog živopisnog područja Engleske sjednu na gradske bicikle, moći ćemo slobodno reći da je tu proveden projekt nadahnut idejom naših mladih Ludbrežana - Kristiana, Eve, Lucije i Branimira.

Komentari