rezime protekle godine

Što se promijenilo u Općini Maruševec u zadnjih godinu i pol dana?

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 12.11.2018. 09:54

Zadnja izmjena: 12.11.2018. 09:54

Foto: Mateja Rak

U lipnju prošle godine vlast u Općini Maruševec preuzeli su HNS i SDP, odnosno načelnik Damir Šprem i njegov zamjenik, Mario Klapša. Godinu i pol nakon preuzimanja dužnosti provjerili smo kakva je danas situacija u općini.

Kako nam je rekao načelnik Damir Šprem, kada su preuzeli mandat krenulo se od nule, uz nastavak projekata kojih je, prema njegovim riječima bilo jako malo. Sada, kako kaže, od 17 prijavljenih projekata vrijednosti gotovo 13 milijuna kuna, 11 projekata je u realizaciji. Uz to, Šprem ističe kako su jedna od najtransparentnijih općina u Hrvatskoj s najvećim proračunom u povijesti Općine.

- Proračun Općine Maruševec za 2018. godinu je realan i socijalno osjetljiv, a bazira se na ispunjavanju potreba građana i razvoju svih naselja u općini. Primjerice, jedno od najvećih gradilišta u našoj Općini je mjesto Maruševec gdje se spajaju dvije investicije; Aglomeracija Varaždin i sanacija klizišta koje je prijetilo urušavanjem na prometnicu i tu nam je Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja pomoglo s preko 340 tisuća kuna - rekao nam je Šprem i dodao kako u suradnji s njima odrađuju još dva projekta, odnosno Proširenje groblja u Druškovcu i nabava vozila za vatrogasce. Kako nam govori, prije godinu dana mještani su tražili sanaciju nerazvrstane prometnice u Druškovcu, a danas je u njezinu modernizaciju uloženo preko 900 tisuća kuna iz Europske unije.

Zamjenik načelnika Mario Klapša istaknuo je i dobru suradnju sa svim ministarstvima, a osim gore navedenih projekata spomenuo i zahvate na  proširenju parkirališta kod groblja u Maruševcu, kao i projekt Energetske obnove Društvenog doma u Cerju Nebojse.

- Ove godine su na parkiralištu u Maruševcu završili zahtjevni radovi koji su bili raspoređeni u dvije faze, a njihova vrijednost također iznosi preko 900 tisuća kuna. Uređeno parkiralište sa 109 parkirnih mjesta rezultat je druge odluke nakon što smo stupili na dužnost - govori nam zamjenik Klapša i dodaje kako se pak s energetskom obnovom dotrajalog Društvenog doma u Cerju Nebojse krenulo kroz projekt prijavljen na natječaj za sredstava iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. - Danas naši građani mogu biti ponosni jer imamo najviše pripremljenih i prijavljenih projekata u zadnjih 25 godina koliko Općina Maruševec postoji. Iduću godinu očekujemo spremni za nove natječaje, na koje ćemo prijaviti lokalne razvojne projekte kako bismo uštedjeli sredstva iz općinskog proračuna, zaključuje Klapša.

Ušteđena sredstva Općina Maruševec je ove godine usmjerila onima kojima su najpotrebnija. Povećane su dosadašnje naknade za novorođenu djecu i sufinanciranje dječjeg vrtića, financiranje školskog prijevoza, škole plivanja, školske kuhinje i nabavljene radne bilježnice za učenike. Povećane su stipendije, proračuni mjesnih odbora, sredstva za udruge i klubove, kao i potpora umirovljenicima.

Komentari