Štromar: Kroz desetak dana potpisivanje ugovora o dogradnji kirurgije

Objavljeno: 19.02.2014. 13:58

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Foto: ilustracija - Andrej Švoger

Nakon dvomjesečne stanke, vijećnici Županijske skupštine Varaždinske županije na današnjoj su sjednici raspravljali o novom projektu javno-privatnog partnerstva o izgradnji i dogradnji škola, a nezaobilazne teme aktualnog sata ponovno su bile varaždinska bolnica i Varteks.

Vijećnici oporbe istaknuli su kako im još uvijek nije poznata sudbina varaždinske bolnice, a ne zna se ni hoće li Varaždin biti centar regije sjever s obzirom na razne špekulacije o tome gdje će biti središte uprave, policije, sudstva pa čak i bolnice.

– Bolnice su spojene, nisu ukinute. Na ovaj način, varaždinska bolnica postala je peta bolnička regija u Hrvatskoj po broju zaposlenika, iza Zagreba, Osijeka, Rijeke i Splita. Pacijenti nisu ukinuti ni za koji uslugu, što je najvažnije. U narednih desetak dana potpisuje se ugovor o javno-privatnom partnerstvu prema kojem se konačno ide u realizaciju nadogradnje kirurgije, interne, spajanja četiri bloka, što je ogroman projekt kojem će nositelj biti Ministarstvo zdravlja, a to znači da će biti i nositelj sto posto plaćanja najma. Mislim da možemo biti sretni – rekao je župan Predrag Štromar, dodajući kako će se sve oko sanacije i ujedinjenja bolnica znati kada bude završen masterplan bolnica.

Javno-privatno partnerstvo model je prema kojem će se provesti i projekt izgradnje, sanacije i dogradnje šest škola s područja Varaždinske županije i grada Varaždina.

– Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta nositelj je projekta, a sufinancirat će ga s 55 posto. Osnivač, Županija i Grad, će pokriti 35 posto, dok će lokalna samouprava sufinancirati projekt s iznosom od deset posto. Ovo je vrlo vrijedan projekt, ulaganje u školstvo i dizanje standarda, a radi se o osnovnim školama u Ivancu, Sv. Iliji, Martijancu i područnoj školi Ključ te o V. I VI. osnovnoj školi kojima je osnivač Grad Varaždin – rekao je Štromar.

Na pitanje vijećnice Ivane Pomahač o situaciji u pogonima Varteksa u Ludbregu i Bednji te kakva je sudbina 180 radnica u ludbreškom pogonu, Štromar je odgovorio kako slijedi druga faza predstečajne nagodbe.

– U prvoj fazi, koliko je meni poznato, dio kredita je bio namijenjen isključivo za plaće radnika, što je i ostvareno. Drugi dio kredita bit će utrošen za nabavu repromaterijala i poticanje nove proizvodnje. Proizvodnja će biti u Varaždinu, vjerojatno i u Bednji, ali u Ludbregu će to biti nešto teže. Vjerujem da će se naći optimalno rješenje – istaknuo je Štromar.  

Na aktualnom satu, vijećnici su iznosili i probleme oko sanacije određenih cesta po županiji, kao i sigurnosti pješaka u cestovnom prometu, sanaciji nasipa u Cestici, radu ginekologije u Ivancu, aglomeraciji Varaždin, a neki su pozvali i na dodatnu mjeru štednje ukidanjem domjenka, odnosno ručka kojeg vijećnici imaju u pauzi sjednice.

Više o Osmoj sjednici Županijske skupštine pročitajte u novom broju Tjednika eVaraždinu koji izlazi u petak, 21. veljače.

Komentari