Štromar: Najavljeno je da će država ubuduće decentralizirati više sredstava

Objavljeno: 03.04.2012. 12:09

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Foto: Tea Cimas / CROPIX

U Opatiji se održava Brown Forum na temu „Gospodarske mogućnosti na razini općina“ kojeg organiziraju veleposlanstvo SAD-a u Hrvatskoj, Ured predsjednika RH, Vlada RH, HGK i HUP, a na kojem sudjeluje i varaždinski župan Predrag Štromar.

Na ovogodišnjem forumu posvećenom bivšem ministru trgovine SAD-a Ronu Brownu koji je poginuo u zrakoplovnoj nesreću u Dubrovniku 1996. Godine, sudjeluju predstavnici lokalnih uprava i samouprava te poslovni ljudi iz cijele regije kojima predstavnici američke državne uprave prenose pozitivna iskustva o tome na koji način predstavnici lokalne uprave i samouprave mogu promicati održivi gospodarski rast.

Glavni predavač na forumu je američki senator i bivši gradonačelnik Anchoragea, najvećeg grada u američkoj saveznoj državi Aljaska, Mark Begich koji je prisutnima prikazao kako američke jedinice lokalne i regionalne samouprave potiču gospodarski rast u svojim sredinama.

- Njegovo predavanje bilo je sjajno i mislim da se mogu pokupiti neke dobre ideje za strategije razvoja općina, gradova i županija. Uočili smo međutim da postoji jedan problem u primjeni američkog iskustva, a to je da u SAD-u gradonačelnici i senatori američkih saveznih država imaju puno više ovlasti i u prikupljanju sredstava za proračun i u trošenju sredstava iz proračuna - izvjestio nas je varaždinski župan Predrag Štromar.

- No, i hrvatskoj državnoj vlasti su se napokon otvorile oči. Ministar Linić već je najavio da će država ubuduće decentralizirati puno više sredstava i spuštati ih na općine, gradove i županije i na taj način im dati puno više ovlasti - rekao nam je Štromar.

Komentari