Elementarna nepogoda

Štromar o zahtjevu HSS-a za proglašenjem elementarne nepogode: „Županijsko će povjerenstvo ovih dana obići neke lokacije!“

Objavljeno: 28.04.2016. 11:53

Zadnja izmjena: 28.04.2016. 12:11

Županijska organizacija Hrvatske seljačke stranke Varaždinske županije uputila je zahtjev Varaždinskoj županiji za proglašenjem elementarne nepogode zbog posljedica uzrokovanih mrazom u jutarnjim satima 26. travnja.

„Moram istaknuti kako su svi postupci koji se odnose na elementarne nepogode definirani Zakonom o zaštiti od elementarnih nepogoda te Metodologijom za procjenu štete od elementarnih nepogoda. Naglašavam kako su, sukladno tom Zakonu, gradska i općinska povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda obvezna odmah nakon nastanka nepogode, odnosno njezinih prvih posljedica,  a najkasnije u roku od osam dana, podnijeti izvješće o elementarnoj nepogodi, i to Državnom povjerenstvu, Županijskom povjerenstvu i nadležnom ministarstvu“, pojasnio je župan Štromar.

Dodao je kako nakon toga Županijsko povjerenstvo izlazi na teren, izravno obavlja pregled štete i vjerodostojnost prve procjene. Ako postoje uvjeti, predlaže se proglašenje elementarne nepogode.

Povjerenstva trebaju odraditi svoj dio posla

Od gradskih i općinskih povjerenstava dosad nije dobiveno nijedno izvješće, kao ni ni poziv na uvid štete (iako je upućen poziv od strane Županijskog povjerenstva).

„Nadam se da će povjerenstva odraditi svoj dio posla, tj. dostaviti nam izvješća kako bismo i mi mogli postupiti po Zakonu, odnosno proglasiti elementarnu nepogodu“, rekao je Štromar.

Podsjetimo, Odluka o proglašenju donosi se skupno, odnosno za sve stradale općine i gradove, a ne pojedinačno, stoga Varaždinska županija moli i skreće pozornost općinskim i gradskim povjerenstvima i gradovima na dostavu potpune i pravilno popunjene dokumentacije.

Bez obzira na gradska i općinska povjerenstva, ovih će dana Županijsko povjerenstvo obići neke lokacije radi uvida stanja na terenu, a početkom sljedećeg tjedna najvjerojatnije će se proglasiti elementarna nepogoda.

 

Komentari