ODRŽAN U VAR. TOPLICAMA

Stručni skup o teškoćama učenja okupio vrhunske stručnjake i više od 200 učitelja i stručnih suradnika

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 02.03.2018. 17:16

Zadnja izmjena: 02.03.2018. 17:16

Više od 200 učitelja i stručnih suradnika iz škola iz svih dijelova Varaždinske županije sudjelovalo je danas u hotelu Minerva u Varaždinskim Toplicama na prvom stručnom skupu o specifičnim teškoćama učenja, među kojima su najčešće teškoće u čitanju, pisanju i računanju.

Stručni skup pod nazivom „Kako pomoći učenicima sa specifičnim teškoćama učenja? Izazovi dijagnostike, terapije i školske potpore“ organizirala je Varaždinska županija s Centrom za rehabilitaciju Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Poliklinikom za rehabilitaciju slušanja i govora SUVAG, a pod pokroviteljstvom Agencije za odgoj i obrazovanje.

- To što radite je od izuzetnog značaja za djecu, njihove roditelje i društvo u cjelini, što cijenimo, prepoznajemo i u potpunosti podržavamo. Želim vam dobar rad i puno novih spoznaja – istaknuo je župan Varaždinske županije Radimir Čačić, koji je otvorio stručni skup.

Njegov zamjenik Tomislav Paljak je napomenuo da obrazovni sustav često nije jasno određen prema učenicima koji imaju teškoće s čitanjem, pisanjem ili računanjem.

- Želimo skrenuti pozornost na djecu koja imaju specifične teškoće učenja, jer se s njima ne radi sustavno. Iako se često radi o natprosječno inteligentnoj djeci, događa se da se njihove teškoće ne prepoznaju na vrijeme, pa se na vrijeme ne reagira. Kad iz osnovnih škola dođu u srednje škole, problem ne nestaje, pa se otvara pitanje kako napraviti materijale, kako im olakšati učenje, kako posložiti testove znanja – rekao je zamjenik župana Tomislav Paljak, inicijator skupa, koji je naveo da ga je na to motivirala majka dvoje djece koja imaju disleksiju, a i dugogodišnje iskustvo rada u odgoju i obrazovanju.

Zahvalu na pozivu uputila je doc. dr. sc. Sanja Šimleša, voditeljica Centra za rehabilitaciju Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, kao i Mara Capar, viša savjetnica za stručne suradnike defektologe iz Agencije za odgoj i obrazovanje.

Predavanja su održale prof. dr. sc. Mirjana Lenček i dr. sc. Blaženka Brozović, logopedinje iz Centra za rehabilitaciju Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, dr. sc. Maja Kelić iz Poliklinike SUVAG te Jelena Lešaja, ravnateljica Hrvatske knjižnice za slijepe.

Komentari