ERASMUS PROJEKT

Strukovna škola domaćin partnerskim školama iz Portugala, Turske, Litve i Mađarske

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 28.01.2020. 10:45

Zadnja izmjena: 28.01.2020. 10:46

Od 20. do 24. siječnja 2020. Srednja strukovna škola iz Varaždina bila je domaćin prve mobilnosti učenika i nastavnika u sklopu Erasmus + projekta pod nazivom Designing the Future.

Projekt se u Srednjoj strukovnoj školi provodi od početka ove školske godine te okuplja 6 škola partnera iz Turske (dvije škole), Portugala, Mađarske, Litve i Hrvatske, a ukupne je vrijednosti 166 635 eura. Projekt traje 24 mjeseca i projektne aktivnosti realizirat će se kroz predviđenih 6 mobilnosti učenika i nastavnika.

Osnovni je cilj projekta promoviranje i obogaćivanje digitalne pismenosti učenika i nastavnika. Tijekom 5 radnih dana učenici i nastavnici iz svih škola partnera osmislili su i održali po jednu radionicu s temom kodiranja i 3D printanja. Jedni su drugima predstavili na koji način u svojim školama u sklopu redovne nastave i izvannastavnih aktivnosti stječu i obogaćuju svoja znanja o digitalnim alatima namijenjenima za izradu i uređivanje 3D modela koji se mogu ispisati na 3D printerima, stoga su održane radionice na kojima su učenici radili u međunarodnim timovima, upoznali se s kodiranjem i 3D printanjem te tako stekli osnovna znanja i vještine iz područja koje omogućuje korištenje tehnologije i IKT alata na kreativan, produktivan i zabavan način.

Tijekom radnog tjedna sudionike projekta u pratnji ravnatelja Dražena Košćaka i koordinatorice Monike Tuk u Županijskoj palači ugostio je zamjenik župana Tomislav Paljak koji je pohvalio temu i svrhu projekta, a ostvarena je i uspješna suradnja s Elektrostrojarskom školom i mentorima koji rade u Centru izvrsnosti iz novih tehnologija – Robertom Ljubekom i Krunoslavom Grudičekom koji su sa sudionicima mobilnosti održali radionicu digitalnog alata Tinkercada i pokazali im odlično opremljen laboratorij u kojem rade s učenicima u sklopu Centra izvrsnosti.

Sljedeća mobilnost ovoga projekta održati će se u turskom gradu Adani i to od 20. do 24. travnja 2020. na koju će otputovati troje nastavnika koji će se tijekom 5 radnih dana educirati o tome kako je i koje alate moguće primijeniti u nastavi računalstva i struke i tako obogatili svoje digitalne kompetencije koje su u srži svakog unapređivanja modernog poučavanja.

Komentari