Subvencionirani prijevoz koristi 3850 učenika i 835 studenta

Objavljeno: 24.10.2012. 11:01

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Župan Predrag Štromar iznio je detalje oko subvencioniranog prijevoza učenika i studenata. Pravo na subvenciju prijevoza zatražilo je i dobilo 3850 srednjoškolaca te 835 studenata no očekuje se da će pravo na subvenciju ostvariti još najmanje 1500 studenata. 

Župana Štromara posebno je razveselila činjenica da je broj učenika koji koriste prijevoz do škole povećan u odnosu na prošlu godinu. 

- To je dokaz da je ovaj projekt pun pogodak. Prošle godine subvencionirani prijevoz do škole koristilo je oko 2200 učenika, a taj je broj sada gotovo dvostruko veći - naglasio je župan dodavši da je zbog većeg broja korisnika prijevoza županija dobro iskoristila u pregovorima s autobusnim prijevoznicima. 

- Roditelji sada moraju plaćati samo 3,5 posto troška mjesečne karte jer je autobusni prijevoznik zbog velikog broja učenika koji koriste prijevoz na sebe preuzeo čak 21 posto troška. 75 posto troška pokriva država, a županija tek 0,5 posto. Za prijevoz vlakom to nismo uspjeli i tamo županija pokriva više od 20 posto troška - dodao je Štromar istaknuvši i da je županija u pregovorima s autobusnim prijevoznikom, zbog većeg broja učenika koji koriste prijevoz, uspjela ispregovarati i dobre uvjete za prijevoz studenata. 

- Cijene mjesečnih karata za prijevoz studenata koji studiraju u Varaždinu, Čakovcu, Križevcima ili Koprivnici uspjeli smo smanjiti sa 350 na 250 kuna. Studenti koji putuju u Zagreb mogu pak kupiti 6 voznih karata mjesečno po cijeni od 30 kuna. Studenti koji studiraju u Rijeci mogu kupiti 4 karte mjesečno po cijeni od 50 kuna, studenti koji putuju u Pulu ili Zadar 4 karte po cijeni od 60 kuna, a studenti koji studiraju u Splitu ili Dubrovniku 4 karte po cijeni od 65 kuna. Do sad je obrađeno i odobreno 835 zahtjeva, a očekujemo da će subvencioniranje prijevoza zatražiti još najmanje 1500 studenata - naglasio je Štromar. 

Treba naglasiti da ovi uvjeti i za učenike i za studente vrijede do kraja ove kalendarske godine, a sljedeće godine će ovisiti o tome hoće li država nastaviti projekt sufinanciranja prijevoza srednjoškolaca. 

- Mislim da to nije upitno. Ako država nastavi projekt financirati u obimu kao za prvi dio školske godine, u što ne sumnjam, ovi uvjeti vrijedit će do kraja školske, odnosno akademske godine - poručio je župan. 

 

Komentari