Sud časti HNS-a potvrdio: Martinčević i Koračević isključeni iz HNS-a

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 11.03.2014. 11:38

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Ured Županijske organizacije Hrvatske narodne stranke u Varaždinu danas je zaprimio konačnu i pravomoćnu odluku drugostupanjskog Suda časti iz Zagreba u kojoj je navedeno da se Natalija Martinčević i Zlatko Koračević isključuju iz članstva Hrvatske narodne stranke.

Kako je navedeno u priopćenju, Sud časti HNS-a je nakon provedene rasprave utvrdio da je Sud časti županijske organizacije HNS-a Varaždinske županije proveo postupak u skladu s odredbama Statuta HNS-a i Pravilnika o radu Sudova časti HNS-a.

"Sud časti izvršio je uvid u spise dokumenata te odučio ponovno saslušati Nataliju Martinčević i Zlatka Koračevića, kako bi mogao sagledati sve aspekte ovog slučaja prije donošenja konačne odluke.

U obrazloženju takve odluke navedeno je da je razlog isključenja kršenje odredbi Statuta stranke i nepoštivanje odluka nadležnih stranačkih tijela, što je kao glavni razlog u prijavi naveo i Milorad Batinić, v.d. predsjednika Regionalnog saveza HNS.

Istupanje u medijima isključenih članova, u kojima su grubo napadali stranku, isticali netočne informacije i javno izražavali odbijanje prihvaćanja politike stranke i njezinog Statuta, bili su povod pokretanja postupka pred Sudom časti. Takvi vrlo česti istupi nisu bili u skladu s odlukama Predsjedništva HNS-a i Predsjedništva ŽO HNS, te su na taj način nanijeli veliku štetu stranci.

Člankom 10. Statuta HNS-a propisana su prava i obveze članova HNS-a, pa je tako u stavku 1. točka 8. navedeno da svaki član HNS-a ima pravo iznositi kritike vezane uz rad HNS-a, na stranačkim tijelima. Uvidom u spise predmeta, te nakon saslušanja Natalije Martinčević, Sud časti HNS-a nedvojbeno je utvrdio da je Natalija Martinčević u više navrata javno istupala neistinito i uvredljivo kritizirajući rad HNS-a, omalovažavajući politiku HNS-a, rad tijela HNS-a, a napose Predsjedništva Stranke i Predsjedništva županijske organizacije HNS-a Varaždinske županije.

Usprkos činjenici da je sva svoja mišljenja i kritike mogla iznijeti na tijelima HNS-a, počevši od matične podružnice, odlučila se javno istupati, neistinito i uvredljivo kritizirajući rad HNS-a i odluke viših tijela Stranke, iako je zastupnica HNS-a u Hrvatskom saboru. Znajući da je Predsjedništvo županijske organizacije HNS-a Varaždinske županije odlučilo da se javno i putem medija ne istupa u vezi trenutne situacije u Stranci, nazvala je takve odluke lakrdijom i aktivno nastavila s neistinitim i uvredljivim javnim nastupima koristeći poziciju saborske zastupnice kako bi osigurala pojačanu medijsku pažnju.

Na taj je način svijesno kršila odluke nadležnih tijela stranke, nanoseći svojim neistinitim i uvredljivim istupima znatnu štetu ugledu HNS-a, poglavito uzevši u obzir to što je saborska zastupnica i zamjenica gradonačelnika Varaždina. Nakon izrečene suspenzije od 30 dana nastavila je s neistinitim i uvredljivim javnim istupima, prozivajući vodstvo HNS-a na državnoj i županijskoj razini, ne obazirući se na suspenziju. Na taj je način svijesno nastavila nanositi znatnu štetu ugledu HNS-a, namjerno kršeći odredbe Statuta HNS-a.

Sud časti HNS-a također je nedvojbeno utvrdio da je Zlatko Koračević u više navrata javno istupao i neistinito i uvredljivim riječnikom kritizirao rad HNS-a, koristeći pri tom neprimjerene usporedebe s totalitarnim režimima. Bez obzira na mogućnost da, u skladu s odredbama Statuta HNS-a, iznese svoje mišljenje, uputi kritike i da prijedloge na tijelima HNS-a, odlučio se istupati javno, neistinito i uvredljivim riječnikom kritizirajući rad HNS-a i odluke viših tijela Stranke.

Također je, znajući da je Predsjedništvo županijske organizacije HNS-a Varaždinske županije odlučilo da se javno i putem medija ne istupa u vezi trenutne situacije u Stranci, nastavio s neistinitim i uvredljivim javnim istupima u čitavom nizu državnih i lokalnih medija. Na taj je način svijesno kršio odluke nadležnih tijela stranke, nanoseći svojim istupima znatnu štetu ugledu HNS-a. Bez obzira na izrečenu suspenziju, Zlatko Koračević je nastavio s neistinitim i uvredljivim javnim istupima, prozivajući vodstvo HNS-a na državnoj i županijskoj razini, ne birajući riječi i koristeći uvredljive usporedbe, čime je nastavio nanositi štetu ugledu HNS-a. Bez obzira što Zlatko Koračević navodi da je u svim svojim istupima iznosio isključivo osobno mišljenje i stav, kao dugogodišnji član HNS-a bio je potpuno svijestan da svojim istupima krši odredbe Statuta HNS-a i nanosi štetu Stranci."

Komentari