Sutkinja Mavriček: Nisu postupali u interesu pacijentica

Objavljeno: 11.11.2011. 13:43

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:11

Foto: Željko Hajdinjak / CROPIX

Nakon godinu dana završilo je suđenje u slučaju „Ordinacija“ na varaždinskom Općinskom sudu. Ginekolozima s područja Varaždina, Koprivnice i Bjelovara sudilo se zbog primanja mita za pobačaje, protupravnog prekida trudnoća, krivotvorenja službene dokumentacije te poticanja na činjenje kaznenih djela. Ginekolozi Davor Fara, Oskar Kirchbaum i Zoran Pitner nepravomoćno su osuđeni na kazne zatvora, a njihovi kolege Aleksandar Jukić, Pavao Perković, Neven Hečimović i Cvjetko Čandrlić na uvjetne zatvorske kazne.

Sutkinja Mirna Mavriček čak sat i pol je čitala presudu optuženima, nabrajajući sva kaznena djela koja im se stavljaju na teret. Proglašeni su krivima zbog zlouporabe položaja i ovlasti u produljenom trajanju, protupravne prekide trudnoća i krivotvorenja službene dokumentacije te poticanje na ta djela.

Ginekologe koji su bili zaposleni na Odjelu za ženske bolesti varaždinske Opće bolnice Davora Faru, Oskara Kirchbauma, Aleksandra Jukića i Zorana Pitnera teretilo se da su kod više trudnih žena, na njihovo neposredno traženje ili uz posredovanje ginekologa iz Novog Marofa Pave Perkovića, ginekologa iz Koprivnice Nevena Hečimovića i ginekologa iz Bjelovara Cvjetka Čandrlića, obavljali medicinske zahvate prekida trudnoće za što su tražili i primali novac u iznosu od 600 do 2 000 kuna, a novac su zadržavali za sebe.

Fara, Kirchabum i Jukić bili su optuženi i da su krivotvorili službenu dokumentaciju prikazujući te trudnoće kao patološke, stavljajući ih na taj način na teret HZZO-a.

Optužena je bila i zaposlenica odjela citologije varaždinske Opće bolnice Ladislava Veselić koju se teretilo da je bez računa izradila papa testove za pacijentice doktora Zorana Pitnera.

Bivši voditelj Odjela za ženske bolesti varaždinske Opće bolnice, četvrtooptuženi Zoran Pitner dobio je i najveću kaznu. Nepravomoćno je naime osuđen na 2 godine i 4 mjeseca zatvora, mora platiti novčanu kaznu u iznosu od oko 52 tisuće kuna i vratiti protupravno stečenu imovinu u iznosu od 1500 kuna i 1500 eura.

Prvooptuženi Davor Fara nepravomoćno je pak osuđen na godinu i 9 mjeseci zatvora, novčanu kaznu od oko 35 tisuća kuna, a mora vratiti i protuzakonito stečenih 28 200 kuna.

>> Slučaj Ordinacija: Trojici ginekologa zatvorske kazne, ostalima uvjetne

Drugooptuženom Oskaru Kirchbaumu sutkinja Mavriček izrekla je kaznu zatvora u trajanju od godinu i pol dana, novčanu kaznu u iznosu od oko 20 tisuća kuna, a mora vratiti i protupravno stečenih 13 tisuća kuna.

Kirchbaumu, Fari i Pitneru izrečena je i zabrana obavljanja liječničke dužnosti u trajanju od godinu dana.

Trećeoptuženi Aleksandar Jukić, koji je jedini od svih optuženih liječnika odmah priznao sve što mu se stavlja na teret, nepravomoćno je osuđen na uvjetnu kaznu zatvora, a uz to mora vratiti i protupravno stečenih 2800 kuna i 100 eura.

Sutkinja Mavriček objasnila je u obrazloženju presude da je činjenica da je Jukić odmah priznao sve za što je optužen i pokajao se zbog toga doprinijelo tome da mu se izrekne manja kazna.

Liječnici Pavao Perković, Cvjetko Čandrlić i Neven Hečimović također su osuđeni na uvjetne kazne zatvora, kao i zaposlenica Odjela citologije varaždinske Opće bolnice Ladislava Veselić koja je također priznala sve što joj se stavljalo na teret.

Sutkinja Mirna Mavriček u obrazloženju je presude istaknula da je nedvojbeno utvrđeno da su okrivljeni počinili kaznena djela za koja su bili optuženi te da je nedvojbeno da su Fara, Kirchbaum i Pitner ta djela počinili iz koristoljublja.

- Fara, Kirchbaum i Pitner činili su kaznena djela iz dana u dan. To je bio njihov uobičajen način rada. Upravo u tim činjenicama Sud je našao posebnu društvenu opasnost. Iako su iznosi ostvarene novčane koristi relativno niski u odnosu na neke druge slične slučajeve iz sudske prakse, oni zaslužuju kaznu zatvora jer su zlorabili zdravstveni sustav naše zemlje. Nije im bio cilj postupati u interesu pacijentica nego isključivo u interesu vlastite imovinske koristi. Liječnici kojima građani povjeravaju svoj život, imaju pravo postaviti veće standarde poštenja i humanosti - obrazložila je sutkinja Mavriček.

Komentari