itu mehanizam

Sudjelujte na radionici 'Izrada strategije razvoja urbanog područja Varaždin u razdoblju 2021.-2027.'"

Objavljeno: 24.05.2022. 18:15

Zadnja izmjena: 24.05.2022. 18:15

Grad Varaždin organizator je radionice "Izrada strategije razvoja urbanog područja Varaždin u razdoblju od 2021. do 2027."

Naime, Grad Varaždin središte je prostorno-funkcionalne cjeline urbanog područja, koje obuhvaća i gradove Ludbreg, Novi Marof i Varaždinske Toplice te 11 općina: Beretinec, Gornji Kneginec, Jalžabet, Martijanec, Maruševec, Petrijanec, Sračinec, Sveti Ilija, Trnovec Bartolovečki, Vidovec i Vinica.

Urbana područja uspostavljena su s jednim ciljem - ravnomjernim razvojem svih krajeva Hrvatske kroz regionalnu politiku ulaganja u budućnost, stvaranje novih radnih mjesta, konkurentnosti, gospodarskog rasta, bolje kvalitete života i održivog razvoja. Ovakav razvoj moguć je zbog financijske podrške europskih fondova i operativnih programa objedinjenih u mehanizmu integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU) koje Grad Varaždin želi iskoristiti u razdoblju od 2021. do 2027. godine.

ITU mehanizam

Cilj ITU mehanizma je decentralizacija, odnosno definiranje zajedničkih smjerova razvoja, olakšavanje zajedničke provedbe projekata te nadilaženje administrativnih granica i stvaranje povoljnijeg okruženja urbanog područja u cjelini. Naglasak je na razvoju regija i jedinica lokalne samouprave tako da izravno i snažno doprinose pametnom, održivom i uključivom rastu RH i EU u cjelini.

Preduvjet za korištenje ITU mehanizma je izrada Strategije razvoja urbanog područja Varaždin (SRUP). SRUP Varaždin predstavlja temelj za planiranje svih projekata na području jedinica lokalne samouprave koje su obuhvaćene urbanim područjem. SRUP prikazuje pristup održivom razvoju urbanog područja Varaždin unutar jasno određenog vremenskog razdoblja, utvrđujući hijerarhiju ciljeva za suočavanje s izazovima prepoznatim u analizi stanja.

Kako se možete uključiti?

Radionice su ključan dio strateškog planiranja - istinski održiv i pravedan razvoj moguć je samo kroz sudjelovanje što većeg broja stanovnika urbanog područja. Zato nam je važno da s nama podijelite ono što znate o potrebama svoje zajednice.

Radionica će biti održana u dvorani Gradskog vijeća Grada Varaždina 25. svibnja 2022. od 9 do 10:30 sati.

Prijave se vrše putem poveznice.

Na radionici ćete moći:

  • dobiti detaljne informacije o ITU mehanizmu, regionalnom razvoju i vrsti projekata koji se mogu financirati kroz ITU mehanizam
  • dobiti informacije o analizi stanja
  • sudjelovati u raspravi, predstaviti svoju viziju razvoja zajednice i dati prijedloge za definiranje razvojnih smjerova

Poveznice za više informacija:

Službena stranica ITU mehanizma (Grad Varaždin)

Regionalni razvoj i ITU mehanizam (Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU)

Kontakt za više informacija: [email protected]

Komentari