Nastalo tridesetak slika

Sunčani vikend kao stvoren za petu likovnu koloniju u općini Breznički Hum

Objavljeno: 22.05.2016. 15:47

Zadnja izmjena: 22.05.2016. 16:47

Foto: Općina Breznički Hum

Sunčani je vikend u Breznički Hum privukao slikare iz Zagreba, Dugoga Sela, Ivanića, Zeline, Varaždina, Novog Marofa, Zagorja i Međimurja na 5. likovnu koloniju u ovome najjužnijem dijelu Varaždinske županije, kako bi u zajedničkom druženju i stvaranju naslikali 30-tak slika.

Tema ovogodišnje tradicionalne likovne kolonije je 1700 godina od rođenja Svetoga Martina - zaštitnika župe i općine Breznički Hum, što će žitelji ove općine svečano obilježiti i proslaviti uz Dan općine na blagdan svoga Sveca - zaštitnika.

Organizator i pokrovitelj likovne kolonije bila je općina Breznički Hum dok je ovogodišnji domaćin bilo Vatrogasno društvo Šćepanje, gdje je kolonija i održana. Predsjednik DVD-a Šćepanje Branko Matak nesebično je sa svojim vatrogascima doprinio da svi sudionici kolonije imaju primjerene uvjete za rad i okrjepu.

Svečanost

Načelnik Brezničkog Huma Zoran Hegedić istaknuo je kako njegova općina ove godine priređuje niz događanja vezanih uz obilježavanje blagdana Svetoga Martina te naglasio kako je ovogodišnja tema kolonije vezana uz ovu svečanost, koju zaokružuju milosrđe, darivanje i vjera.

Na otvaranju likovne kolonije govorila je prof. Antonija Zaradija Kiš iz Kulturnog Centra Sveti Martin u Zagrebu - svojevrsne krovne institucije koja okuplja sve hrvatske svetomartinske općine - među kojima na sjeverozapadu uz Breznički Hum i Martijanec, Donju Voću, Varaždinske Toplice, Sveti Martin na Muri te Dugo Selo.

Kažimo na kraju kako su se ovoj tradicionalnoj likovnoj koloniji u Humu među ostalima odazvali akademski slikar Nedjeljko Tintor, potom Vladimir Zopf, Dobra Vein, Katica Trumbetaš ali i domaći likovni umjetnici iz Brezničkog Huma Franjo Mlinarek, Ivica Nemec i Marijan Sekovanić.

Aukcija nastalih slika bit će održana krajem godine kao obol općine Breznički Hum pri obilježavanju 1700. obljetnice Svetoga Martina.

Komentari