Kao druge poljoprivredne kulture i tikve su pretrpjele veliku štetu zbog suše. Prinos je na pojedinim dijelovima smanjen i do 80 posto. Ipak, Hrvatskoj ne prijeti nestašica koštica i bučina ulja.
- Kod proizvodnje bučina ulja dobro je što osušene koštice mogu stajati, biti uskladištene, a da ne gube na kvaliteti. Za razliku, primjerice od maslina, koje se moraju prešati u roku 24 sata nakon berbe. Upravo zbog toga, iako su tikve ove godine jako pobacile, nema straha u nestašicu ulja. Imamo zalihe koštica za četiri mjeseca proizvodnje, a zahvaljujući velikoj mreži kooprenata, pokrili smo se za cijelu sezonu - rekao je vlasnik uslužbe uljare iz Cargovca, Zdravko Presečki.
Za razliku od Hrvatske, poljoprivrednici u Sloveniji i Austriji zadovljno trljaju ruke.
- Oni su zabilježili jednu od najboljih godina uopće. Tamo su kiše padale u ključnom trenutku za formiranje tikvi, dok su kod nas već počele velike suše. No, to znači da neće doći do poskupljenja koštica na tržištu. U Hrvatskoj je moguće tek manji rast cijene bučina ulja, ali i ta cijena je još uvijek daleko povoljnije od cijene u zemljama Europske unije. Naime, kod nas se litra ulja prodaje po cijeni od 75 kuna, dok je cijena u EU oko 100 kuna. Ta nam činjenica uljeva nadu da će Hrvatski uljari i te kako biti konkurentni u trenutku ulaska u Uniju. Osim toga, Hrvatsko je ulje daleko cjenjenije od primjerice slovneskog ili austrijskog. Naše su koštice kvalitetnije zbog puno više sunčanih dana tijekom sezone. Ne bojimo se ulaska u Europsku uniju - zaključio je Z. Presečki.
Za razliku od maslinova ulja, tek u posljednje četiri godine radi se ozbiljnija promocija bučina ulja.
- Dokazali smo da je bučino ulje dobar brend, iako smo stalno u sjeni maslinova ulja. Dok maslinari dobivaju premije po četiri kategorije, proizvodnja tikvi potiče se samo po hektaru. A bučino je ulje i puno kvalitetnije. Ne zaboravite, maslina, da bi se zaštitila od maslinove muhe, prska se i do 14 puta, dok je koštica u tikvi prirodno zaštićena od bilo kakvih negativnih utjecaja izvana - rekao je Zdravko Presečki.
VIŠE PROČITAJTE U VARAŽDINSKOM TJEDNIKU
Komentari