hnk varaždin

Povodom Međunarodnog dana klavira, sutra smotra mladih pijanista - evo detalja

Objavljeno: 28.03.2023. 12:49

Zadnja izmjena: 28.03.2023. 12:49

Foto: Facebook (Glazbena škola Varaždin)

Na Međunarodni dan klavira koji se obilježava 29. ožujka, održat će se smotra mladih pijanista u HNK u Varaždinu u organizaciji Međužupanijskog stručnog vijeća nastavnika klavira Republike Hrvatske, a u suradnji s Glazbenom školom u Varaždinu i uz potporu Koncertnog ureda Varaždin i HNK u Varaždinu.

Međunarodni dan klavira obilježava se 88. dan u godini, što je podsjetnik da klavijatura ima 88 tipki. Iako je temeljni instrument europske glazbe još od druge polovice 18. stoljeća, klavir se u varaždinskoj Glazbenoj školi podučava tek od 1936. godine. Umjetničko i pedagoško nasljeđe i iskustvo stvorilo je osnovu za međunarodno pijanističko natjecanje u Glazbenoj školi u Varaždinu - Memorijal Jurica Murai i Murai Grand Prix, koji je u kratkom vremenu stekao veliki ugled te privukao velik broj natjecatelja iz cijelog svijeta.

Na smotri mladih pijanista predstavit će se više od stotinjak mladih pijanista iz cijele Hrvatske, a stručno predavanje u okviru stručnog vijeća održat će red. prof. art. Srđan Čaldarević sa Muzičke akademije u Zagrebu. Pet koncerata talentiranih mladih pijanista održat će se u 10.00, 12.00, 15.00, 17.00 i 19.00 sati u Velikoj koncertnoj dvorani Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu. Ulaz na sve koncerte je slobodan.

Komentari